24 oktober 2023

Het huis zonder einde van Daniëlle Bakhuis

‘Het huis zonder einde’ is een vervolg op ‘Clowsnacht’, maar je kunt het ook los daarvan lezen. Het is een kort horrorverhaal, gebaseerd op urban legends.

In Westerdam geldt een duidelijk regel: blijf weg uit het Woud van Westerdam zodra het donker is. Er gebeuren namelijk onverklaarbare dingen daar. Met Halloween krijgt Samira, samen met haar vrienden Karlijn en Mart, de kans om het verlaten landhuis te bezoeken. Eenmaal daar aangekomen blijkt het landhuis een soort spookhuis te zijn.

Spookverhalen

Bij het landhuis worden eerst spookverhalen gedeeld, waaronder de urban legend Bloody Mary en de bruid die verdween tijdens verstoppertje spelen. Daarna worden de vrienden uitgedaagd het landhuis te betreden. Dit blijkt een soort creepy escaperoom te zijn met opdrachten die eerst uitgevoerd moeten worden voordat je de volgende deur door kunt. Tussendoor deelt Samira een verhaal over haar jeugd en haar vader.

Hoewel ik urban legends creepy en vermakelijk vind, vond ik dit verhaal niet echt eng. Het las lekker weg, maar ik vond het niet smerig en ik heb er ook niet wakker van gelegen. Ik merkte dat ik het achtergrondverhaal van Samira interessanter vond dan hetgeen wat er gebeurde in het landhuis.

Een mysterieuze twist op het eind

De laatste hoofdstukken vond ik het meest krachtig aan dit verhaal. Ik moest echt even knipperen of ik het wel goed gelezen had. Daniëlle Bakhuis geeft een verhaal een bizarre en mysterieuze twist, waardoor je voorgaande hoofdstukken ineens anders bekijkt. Het nawoord van de auteur was nog een eng en leuk extraatje bij het verhaal.

Daniëlle Bakhuis schrijft prettig, zoekt graag de grenzen op in haar boeken en ze voegt originele elementen toe aan het verhaal, waardoor het verhaal onvoorspelbaar blijft. Ook weet ze lugubere locaties levendig te beschrijven. Zoals een verlaten speeltuin nabij een oud kerkhof, maar ook de kamers van het landhuis komen in je hoofd gemakkelijk tot leven. ‘Het huis zonder einde’ las ik voor de Halloween read-a-thon op Goodreads in de Kobo Plus groep. Voor deze read-a-thon lees ik ook ‘De bloedzomer van 1997’.