22 oktober 2023

Mailen met Marion Pauw

Marion Pauw stond open voor een interview, dus stuurde ik haar een mail vol vragen. We hebben het over de geheimen van een goede thriller en over hoe ze terugkijkt op de afgelopen jaren.

Ze won tweemaal de Gouden Strop! Voor ‘Daglicht’ en ‘Vogeleiland’. Ze ging er een tijdje tussen uit, maar kwam -gelukkig- terug met nieuwe boeken! Marion Pauw schrijft in verschillende (sub)genres. Ook werd één van haar boeken verfilmd: ‘Daglicht’. In het interview blikt Marion Pauw hier ook op terug.

‘Vogeleiland’, ‘Tijgerlelie’ en ‘We moeten je iets vertellen’ vond ik steengoede thrillers! Wat is volgens jou het geheim van een goede thriller?

Als de psychologie verfijnd in elkaar zit. Dus de moordenaar is niet zomaar een psychopaat die het doden van vrouwen als enige doel in zijn leven heeft. Vervolgens wordt iedereen die de moordenaar op het spoor dreigt te komen, ook vermoord. En meer van die ‘van dik hout zaagt men planken-technieken’.

Ik vind het mooi als je echt meekunt in de gevoelswereld van je personages, ook van the bad guys, dat je begrijpt wat hun motivatie is en wat hen zover heeft gebracht. De boeken die ik schrijf gaan ook altijd over dieperliggende thema’s, maar je kunt ze ook gewoon lekker in één ruk uitlezen op het strand. Die gelaagdheid vind ik belangrijk.

Als je terugkijkt naar de afgelopen jaren, welke opvallende veranderingen in het thrillergenre vallen je op?

De opkomst van de vakantiethriller! Dat genre bestond helemaal nog niet toen ik begon met schrijven. Ik begrijp het wel, het leest makkelijk weg en is perfect als je gewoon even lekker wilt lezen zonder je hoofd te breken. Wel vind ik het jammer dat daardoor het thrillergenre soms als te simplistisch wordt gezien ten opzichte van gewone literatuur. Terwijl een goede thriller aan alle normen van een roman moet voldoen in mijn ogen!

Daglicht is ooit verfilmd, welk boek van jou zou je ook graag terug willen zien op het witte doek?

Welk boek dan ook zou ik geweldig vinden! Belangrijker is dat de makers van de film trouw blijven aan de intenties van het boek. In Daglicht vond ik Ray heel slecht neergezet, terwijl hij zo’n mooi en puur personage was. Ze hebben van hem een eenzijdig soort gek van gemaakt. Dus daar zou ik een volgende keer beter over waken.

Ooit besloot je te stoppen, maar je kwam gelukkig terug. Eens een schrijfster, altijd een schrijfster?

Achteraf gezien zat ik toen gewoon in een burn-out. Het was te veel: alleenstaande moeder zijn, al die boeken en scenario’s produceren en dan ook nog een toxische relatie en een intens sociaal leven. Ik doe tegenwoordig minder dan de helft van wat ik toen deed en dat bevalt me heel goed. Ik heb daardoor ook weer helemaal mijn flow teruggevonden.

Je hebt al veel verschillende thema’s gebruikt in jouw thrillers, welk thema staat nog op jouw lijstje?

Mijn boeken gaan heel vaak over identiteit: durf je te zijn wie je echt bent? Dat zal voorlopig nog wel zo blijven, ik blijf dat heel interessant vinden!

Ben je ondertussen al bezig met een nieuw boek?

Ik ben er héél voorzichtig aan begonnen… maar ik merk dat ik ook nog meer research moet doen en dat ik nog niet helemaal de rust ervoor heb. Het komt wel… Daar vertrouw ik inmiddels wel op.

Van Marion Pauw verscheen o.a.

Ook verschenen er vele korte verhalen van Marion Pauw.

Graag wil ik Marion Pauw hartelijk danken voor haar tijd en leuke antwoorden voor dit interview!