Tulen Morsian

Tulen Morsian filmposter‘Tulen Morsian’ is een Scandinavische historische film en is momenteel te zien op Netflix. De film is ook bekend onder: ‘Bruid van de duivel’, ‘Devil’s bride’ en ‘Djävulens Jungfru’.

De film speelt zich af in 1666 op de Ålandseilanden. Daar woont een typisch plattelandsvolk, met een baker/kruidenvrouw, wasvrouwen, een pastoor en veel roddel en achterklap. Dan komt de rechter Psilander en hij hanteert de nieuwste heksentheorieën. Hij vindt dat het dorpje moderner moet worden en de oude rituelen moeten weg. Al snel worden er ‘heksen’ aangewezen…

Anna Eriksdotter begint een nieuwe betrekking, zij wordt dienstmeisje in het huishouden van de rechter. Ook krijgt ze verliefde gevoelens voor Elias, maar hij is de man van haar beste vriendin Rakel. Anne is verliefd, maar kan er niets mee, want Rakel is met hem getrouwd… Dan besluit Anna uit jaloezie wraak te nemen op Rakel. Dit loopt echter compleet uit de hand.

De film kent meerdere verhaallijnen… Zo komt ook seksueel misbruik voorbij, diverse arrestaties van verschillende vrouwen en de bijbehorende rechtszaken. Soms is het lastig te volgen om wie het gaat. De taal helpt niet echt mee, de zwakke ondertiteling van Netflix al helemaal niet. Ook hebben veel vrouwelijke personages op het eind kort geknipte kapsel, waardoor uit elkaar houden niet makkelijk gemaakt wordt.

Ondanks dat het af en toe lastig te volgen was, bleef de film tot het eind toe onderhoudend. De sfeer en omgeving is mooi vastgelegd op camera en je voelt de wanhoop en machteloosheid bij de rechtszaken en opvolgende doodstraf. Dat laatste laat gelukkig veel aan de suggestie over, maar het blijft heftig om te zien. De zeventiende eeuw was een grimmige en rauwe tijd. Het einde van de film vond ik juist weer passend en ingetogen.

‘Tulen Morsian’ is gebaseerd op een ware historische gebeurtenis, dit was de heksenjacht op Åland. Finland in de zeventiende eeuw. Alle vrouwen die worden berecht in deze film zijn genoemd naar de vrouwen die toentertijd ook zijn berecht.

Deze film keek ik op Netflix, waar hij te vinden is onder ‘Bruid van de duivel’. De trailer hieronder geeft een goede indruk van de sfeer in de film. Kijk jij wel eens een film in een andere taal dan je gewend bent?


Reageer op: Tulen Morsian

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten