7 juni 2017

Tulen Morsian

‘Tulen Morsian’ is een Scandinavische historische film en is momenteel te zien op Netflix. De film is ook bekend onder: ‘Bruid van de duivel’, ‘Devil’s bride’ en ‘Djävulens Jungfru’.

De film speelt zich af in 1666 op de Ålandseilanden. Daar woont een typisch plattelandsvolk, met een baker/kruidenvrouw, wasvrouwen, een pastoor en veel roddel en achterklap. Dan komt de rechter Psilander en hij hanteert de nieuwste heksentheorieën. Hij vindt dat het dorpje moderner moet worden en de oude rituelen moeten weg. Al snel worden er ‘heksen’ aangewezen…

Anna Eriksdotter begint een nieuwe betrekking, zij wordt dienstmeisje in het huishouden van de rechter. Ook krijgt ze verliefde gevoelens voor Elias, maar hij is de man van haar beste vriendin Rakel. Anne is verliefd, maar kan er niets mee, want Rakel is met hem getrouwd… Dan besluit Anna uit jaloezie wraak te nemen op Rakel. Dit loopt echter compleet uit de hand.

De film kent meerdere verhaallijnen… Zo komt ook seksueel misbruik voorbij, diverse arrestaties van verschillende vrouwen en de bijbehorende rechtszaken. Soms is het lastig te volgen om wie het gaat. De taal helpt niet echt mee, de zwakke ondertiteling van Netflix al helemaal niet. Ook hebben veel vrouwelijke personages op het eind kort geknipte kapsel, waardoor uit elkaar houden niet makkelijk gemaakt wordt.

Ondanks dat het af en toe lastig te volgen was, bleef de film tot het eind toe onderhoudend. De sfeer en omgeving is mooi vastgelegd op camera en je voelt de wanhoop en machteloosheid bij de rechtszaken en opvolgende doodstraf. Dat laatste laat gelukkig veel aan de suggestie over, maar het blijft heftig om te zien. De zeventiende eeuw was een grimmige en rauwe tijd. Het einde van de film vond ik juist weer passend en ingetogen.

‘Tulen Morsian’ is gebaseerd op een ware historische gebeurtenis, dit was de heksenjacht op Åland. Finland in de zeventiende eeuw. Alle vrouwen die worden berecht in deze film zijn genoemd naar de vrouwen die toentertijd ook zijn berecht.

Deze film keek ik op Netflix, waar hij te vinden is onder ‘Bruid van de duivel’. De trailer hieronder geeft een goede indruk van de sfeer in de film. Kijk jij wel eens een film in een andere taal dan je gewend bent?