5 juni 2017

Verdiend van Ella Marjon

De laatste tijd pak ik graag boeken op die al een tijdje op mijn ntl-lijst staan. Zo ook ‘Verdiend’ van Ella Marjon. Een christelijke thriller. Iets totaal anders dan wat ik normaal lees, maar je moet alles een keer geprobeerd hebben, toch?

Iris verhuisde van de Betuwe naar het bruisende Amsterdam. Ze woont daar alleen in een fijn appartement, is werkzaam als stewardess en leidt een leuk leven. Als ze na een vlucht weer thuiskomt ziet ze dat er is ingebroken. Met grote rode letters staat er ‘verdiend’ op haar wasmachine geschreven. Ook is al haar geld overgeboekt.

Twee perspectieven

Iris weet zich geen raad met deze situatie, na de inbraak voelt haar woning niet meer zo veilig en geborgen als eerst. Ook vraagt ze zich af wie haar vijanden zijn, vrijwel iedereen in haar omgeving lijkt verdacht. Ze gaat naar haar ouders in de Betuwe en komt een oude schoolvriendin tegen die haar overhaalt om mee te gaan naar een schoolreünie. Het geloof speelt een grote rol in het proces wat Iris gedurende het verhaal doormaakt.

Een andere verhaallijn is van Erik… hij is de ex van Iris en hij mist haar. Erik reist door Azië en lijkt vooral op zoek te zijn naar zichzelf en vindt uiteindelijk zijn rust in het geloof. Zijn verhaallijn is niet spannend, eerder een verslag van een man die op zoek is naar zichzelf en uiteindelijk zijn rust vindt in het geloof.

Dit haalt dan ook de vaart, spanning en balans uit het verhaal, waardoor het hele thriller-element over de kop gaat helaas.

Goed begin, zwak einde

‘Verdiend’ begint goed en spannend. De dreiging die Iris voelt is geloofwaardig en voelbaar. Ella Marjon maakt een goede start door verschillende verdachte situaties op te voeren, inclusies een lugubere situaties met een kat en vraagtekens rondom het woord ‘verdiend’ wat met rode letters prominent in haar appartement is staat te lezen.

Genoeg mogelijkheden om er een knaller van een thriller van te maken, maar het christelijke geloof speelt in deze thriller een grotere rol dan de ontknoping en is belangrijker dan het geven van de antwoorden waar ik als lezer op zat te wachten. Dit vond ik dan ook een tegenvaller en het einde van het boek is dan ook erg zwak naar mijn mening. Als niet-gelovige kon ik er weinig mee en ik voelde vooral irritatie na het dichtslaan van dit boek. Jammer, want het begon juist zo veelbelovend!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: