Tulpenliefde van Femke Roobol

Tulpenliefde cover‘Tulpenliefde’ was een boek waar ik graag wat eerder voor naar bed ging! Ik was erg benieuwd hoe het af zou lopen met Hester, dus elk leesmomentje spendeerde ik aan dit boek.

We reizen naar de zeventiende eeuw en komen terecht in Haarlem! Hester is een talentvolle schilder en wil graag geaccepteerd worden door het gilde, maar als vrouw -met een verleden- maakt ze weinig kans. Ze gaat werken bij de enige andere vrouwelijk schilder: Judith Leyster. Als Hester’s vader overlijdt aan de pest, trekt ze bij Judith Leyster in.

Eenzaamheid
Judith Leyster trouwt en verhuist met haar man. Hester voelt zich gedwongen om stappen te maken in haar leven. Ze trouwt ook, maar gelukkig is ze niet. Ondertussen is de tulpenhandel een ware hype aan het worden en ook Hester’s man duikt er vol bovenop. Ze verdienen hiermee flink geld. Hester verzint voor zichzelf een gewaagd plan om te ontsnappen uit haar huwelijk.

Een quote uit het boek die mij aansprak en ook aangreep was: “Er is niets ergers dan bij niemand horen.” en hiermee is het duidelijk hoe Hester zich voelt in het boek. Hester wordt in haar leven meerdere malen verlaten, afgewezen, verraden en gekleineerd. Hester is een lieve vrouw met schilderstalent en intelligentie, maar overal loopt ze tegen muren aan.

Tulpenmanie
De schilderkunst en de tulpenhandel in de zeventiende eeuw staan centraal in ‘Tulpenliefde’. Dit speelt zich allemaal af in Haarlem. Femke Roobol schetst deze stad zo beeldend dat je bijna de smerige grachten ruikt. Als Hester door de stad wandelt langs het Spaarne, door de steegjes en buiten de stadsmuren de omgeving bekijkt, dan zie je dat als lezer ook voor je!

De tulpenhandel was in deze tijd in volle gang en er werden flinke bedragen neergeteld voor tulpenbollen. En die bedragen waren soms extreem hoog! Je kon er huizen van kopen! De man van Hester gaat ook handelen in tulpenbollen om snel geld te verdienen. Daar is hij namelijk niet vies van. Het is echter een onderdeel van Hester’s list.

‘Tulpenliefde’ is meeslepend, maar gaat niet heel erg diep. Femke Roobol focust vooral op Hester, waardoor de andere personages ietwat op de vlakte blijven. Het blijft schrijnend hoe zo’n lieve vrouw zo worstelde met eenzaamheid en afwijzingen. Daarnaast loopt Hester ook rond met een geheim. Femke Roobol houdt dit geheim echter nog even verborgen voor de lezer.

Judith Leyster
Judith Leyster heeft echt bestaan en ze was een zeer goede kunstschilder, die zelfs meesterschilder werd genoemd! Haar schilderijen hangen in het Frans Hals museum. Is dit een beetje ver weg, dan kun je ook op internet een aantal schilderijen van haar bekijken. Vooral het zelfportret vond ik erg mooi om te zien. Zo had ik me namelijk Judith Leyster ook voorgesteld.

Ongemerkt heb ik weer een aantal dingen geleerd uit onze geschiedenis en ik ben benieuwd naar andere historische romans van Femke Roobol!


6 reacties

 • 5 september, 2018 om 19:15
  Natasja zegt:

  Ik heb nog nooit een historische roman gelezen geloif ik, maar het klinkt interessant!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Natasja Beantwoorden

  • 5 september, 2018 om 19:42
   Leesdame zegt:

   Ik vind het interessant om te lezen over de geschiedenis, wat er toen aan de gang was, waar mensen bang voor waren, of juist naar verlangden. Ik ben momenteel vooral fan van verhalen die zich afspelen in de zeventiende eeuw.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 6 september, 2018 om 09:27
  Nicole Orriëns zegt:

  De afbeelding op de cover spreekt me zeker aan. Ik houd wel van zo’n uitraling.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Nicole Orriëns Beantwoorden

 • 6 september, 2018 om 10:16
  Mathilde zegt:

  Ik lees eigenlijk weinig historische romans, maar deze over de tulpenhandel lijkt me wel interessant. Komt op mijn lange lange leeslijst te staan

  Ikhartje(0) deze reactie

  Mathilde Beantwoorden

Reageer op: Tulpenliefde van Femke Roobol

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten