5 september 2018

Tulpenliefde van Femke Roobol

Tulpenliefde cover‘Tulpenliefde’ was een boek waar ik graag wat eerder voor naar bed ging! Ik was erg benieuwd hoe het af zou lopen met Hester, dus elk leesmomentje spendeerde ik aan dit boek.

We reizen naar de zeventiende eeuw en komen terecht in Haarlem! Hester is een talentvolle schilder en wil graag geaccepteerd worden door het gilde, maar als vrouw -met een verleden- maakt ze weinig kans. Ze gaat werken bij de enige andere vrouwelijk schilder: Judith Leyster. Als Hester’s vader overlijdt aan de pest, trekt ze bij Judith Leyster in.

Eenzaamheid
Judith Leyster trouwt en verhuist met haar man. Hester voelt zich gedwongen om stappen te maken in haar leven. Ze trouwt ook, maar gelukkig is ze niet. Ondertussen is de tulpenhandel een ware hype aan het worden en ook Hester’s man duikt er vol bovenop. Ze verdienen hiermee flink geld. Hester verzint voor zichzelf een gewaagd plan om te ontsnappen uit haar huwelijk.

Een quote uit het boek die mij aansprak en ook aangreep was: “Er is niets ergers dan bij niemand horen.” en hiermee is het duidelijk hoe Hester zich voelt in het boek. Hester wordt in haar leven meerdere malen verlaten, afgewezen, verraden en gekleineerd. Hester is een lieve vrouw met schilderstalent en intelligentie, maar overal loopt ze tegen muren aan.

Tulpenmanie
De schilderkunst en de tulpenhandel in de zeventiende eeuw staan centraal in ‘Tulpenliefde’. Dit speelt zich allemaal af in Haarlem. Femke Roobol schetst deze stad zo beeldend dat je bijna de smerige grachten ruikt. Als Hester door de stad wandelt langs het Spaarne, door de steegjes en buiten de stadsmuren de omgeving bekijkt, dan zie je dat als lezer ook voor je!

De tulpenhandel was in deze tijd in volle gang en er werden flinke bedragen neergeteld voor tulpenbollen. En die bedragen waren soms extreem hoog! Je kon er huizen van kopen! De man van Hester gaat ook handelen in tulpenbollen om snel geld te verdienen. Daar is hij namelijk niet vies van. Het is echter een onderdeel van Hester’s list.

‘Tulpenliefde’ is meeslepend, maar gaat niet heel erg diep. Femke Roobol focust vooral op Hester, waardoor de andere personages ietwat op de vlakte blijven. Het blijft schrijnend hoe zo’n lieve vrouw zo worstelde met eenzaamheid en afwijzingen. Daarnaast loopt Hester ook rond met een geheim. Femke Roobol houdt dit geheim echter nog even verborgen voor de lezer.

Judith Leyster
Judith Leyster heeft echt bestaan en ze was een zeer goede kunstschilder, die zelfs meesterschilder werd genoemd! Haar schilderijen hangen in het Frans Hals museum. Is dit een beetje ver weg, dan kun je ook op internet een aantal schilderijen van haar bekijken. Vooral het zelfportret vond ik erg mooi om te zien. Zo had ik me namelijk Judith Leyster ook voorgesteld.

Ongemerkt heb ik weer een aantal dingen geleerd uit onze geschiedenis en ik ben benieuwd naar andere historische romans van Femke Roobol!

6 reacties

 • 5 september, 2018 om 19:15
  Natasja zegt:

  Ik heb nog nooit een historische roman gelezen geloif ik, maar het klinkt interessant!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Natasja
  Beantwoorden

  • 5 september, 2018 om 19:42
   Leesdame zegt:

   Ik vind het interessant om te lezen over de geschiedenis, wat er toen aan de gang was, waar mensen bang voor waren, of juist naar verlangden. Ik ben momenteel vooral fan van verhalen die zich afspelen in de zeventiende eeuw.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame
   Beantwoorden

 • 6 september, 2018 om 09:27
  Nicole Orriëns zegt:

  De afbeelding op de cover spreekt me zeker aan. Ik houd wel van zo’n uitraling.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Nicole Orriëns
  Beantwoorden

 • 6 september, 2018 om 10:16
  Mathilde zegt:

  Ik lees eigenlijk weinig historische romans, maar deze over de tulpenhandel lijkt me wel interessant. Komt op mijn lange lange leeslijst te staan

  Ikhartje(0) deze reactie

  Mathilde
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: