Binge eating van Cindy de Wilde

Binge eating cover‘Binge eating, wanneer eten je leven beheerst’ is een dagboek-verhaal van de Vlaamse Cindy de Wilde. Naast dit dagboek staan er ook brieven aan Cindy in dit boek en verslagen van experts op het gebied van BED (binge eating disorder)

Cindy de Wilde kampte de helft van haar leven met een eetbuistoornis. Ze at obsessief grote hoeveelheden en was met haar gedachtes ook altijd bij eten. Hierdoor kreeg ze extreem overgewicht. Ze liet zich opnemen op een afdeling voor de behandeling van eetstoornissen in het UZ en hield een dagboek bij.

Een lange weg
Op de afdeling zit ze bij patiënten met anorexia en boulimia. De eetstoornis BED was in die tijd nog niet echt bekend in de medische wereld en Cindy moet op deze afdeling dezelfde regels en therapieën volgen als alle anderen patiënten. Wat nogal onlogisch klinkt, want andere patiënten moeten juist aankomen en Cindy moet juist af gaan vallen. De andere moeten juist leren eten en Cindy moet juist leren minder te eten.

Het verplegend personeel toont niet altijd begrip, maar ook de specialisten begrijpen niet echt wat er speelt in het hoofd bij iemand met BED. Uiteindelijk besluit Cindy te kiezen voor een maagverkleining. Hoewel dat allemaal goed verloopt, krijgt ze niet echt de begeleiding die zij nodig heeft. Cindy schetst in haar dagboek de strijd tegen BED, de gesprekken met medici en analyseert gebeurtenissen uit het verleden en het heden.

Dagboek-verhaal met bijlages
Het boek is opgezet als dagboek, maar je komt ook gedichten tegen, schrijfsels van broer Bouke, verslagen van experts (hun visie over BED en een maagverkleining) en brieven van familie en vriendinnen van Cindy. Het is een intiem verhaal en het is een wereld waar niet veel mensen iets van af weten.

Ik wist er ook niet zo heel veel van, maar ik volgde een tijdje een Amerikaanse vlogster en zij maakte video’s van mukbangs. In die mukbangs at ze enorm veel in korte tijd. Later vertelde ze aan haar kijkers dat ze last had van BED en daar mee worstelde. Maar verder kende ik deze eetstoornis niet. Veel mensen blijkbaar niet, want Cindy kampte met veel onbegrip.

Intiem en duidelijk
De schrijfstijl van Cindy is intiem en duidelijk. Cindy legt alles goed uit over BED en je krijgt een goed beeld van hoe haar situatie eruitziet. Het taalgebruik is Vlaams, sommige woorden kende ik totaal niet, maar even googlen helpt altijd. Wel leest het boek hierdoor niet altijd even makkelijk door. Ook is het even goed opletten in het begin hoe het precies zit met haar verleden en wie wie is in haar familie en vriendenkring.

Vader Daniel Billiet heeft meegeholpen aan dit boek. Hij is zelf bekend van (jeugd)poëzie en de poëziekrant. Hij deelt gedichten over BED en je vindt deze her en der in het boek. Wie meer wil weten over BED kan de stukken lezen van de experts, maar ze zijn ook lang van stof. De brieven aan Cindy van naasten in haar omgeving vond ik ontroerend!

Niet altijd prettig leesbaar
Hoewel het boek interessant is, las het niet altijd even prettig en dat lag voornamelijk aan de vormgeving en indeling. Zo zijn de schrijfsels van broer Bouke met een heel klein lettertype geplaatst en deze schrijfsel zijn smaller dan de normale tekst. Eigenlijk te klein en te smal om nog prettig te kunnen lezen op de e-reader. Ik kon de tekst groter maken op mijn e-reader, maar als dan het dagboek verder ging had ik weer koeienletters en moest ik weer opnieuw verkleinen.

Dit herhaalt zich een paar keer en leidt dan ook af. Ik vind het jammer dat dit zo in dit ebook is gedaan, omdat deze schrijfsels er zeker toe doen in het verhaal!


2 reacties

 • 7 september, 2018 om 22:54
  Veronique zegt:

  Jammer dat de opmaak er gedeeltelijk voor zorgt dat het niet erg lekker weg leest want het lijkt me wel een boek met een onderwerp waar zeker meer aandacht voor mag komen. Zeker als ik lees dat ze de zelfde therapie moet volgen als iemand met bijvoorbeeld anorexia. Terwijl dit toch naar mijn gevoel net de omgekeerde wereld is. Ondanks dat je het niet heel makkelijk vond lezen ben ik wel nieuwsgierig geworden naar het boek.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Veronique Beantwoorden

  • 8 september, 2018 om 18:32
   Leesdame zegt:

   Klopt, ik vond dat inderdaad onlogisch, mede daarom vind ik het goed dat Cindy de Wilde haar ervaringen heeft opgeschreven en gedeeld. Ik weet niet hoe het fysieke boek leest, ik heb alleen ervaring met het ebook uit Kobo Plus.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Binge eating van Cindy de Wilde

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten