23 juni 2023

Tweestrijd van René Appel

tweestrijd cover

Op naar de volgende thriller van René Appel en dit keer ‘Tweestrijd’. Ook deze thriller stamt uit de gouden jaren ’90. En ook dit boek las lekker weg!

De 18-jarige Marion werkt in de slagerij van haar vader, maar ze vindt het werk tergend saai. Haar leven krijgt kleur als ze Roy leert kennen. Roy is rijk en Marion geniet met volle teugen van haar nieuwe luxe leventje. Niet lang daarna gaan ze samenwonen, maar dan leert Marion Roy pas echt goed kennen…

Keuzes durven maken

Roy heeft eigenlijk nog nooit normaal gewerkt, hij doet altijd vage (transport)klusjes. Marion weet niet beter dan dat hij in de transportwereld werkt. Marion zelf is naïef en eerlijk gezegd ook een beetje lui. Zelf wil ze niet werken, ze stelt zich volledig afhankelijk op met alle gevolgen van dien. Maar René Appel laat ons ook meekijken in het hoofd van de andere personages. Zo krijg je een totaal beeld van de situatie.

Als op een avond de recherche aan Marion vraagt hoe laat Roy die ene nacht thuiskwam is dat het begin van veel ellende. Gaat ze de waarheid vertellen, of blijft ze Roy steunen? Of ze wil of niet, ze komt terecht in een poel van criminele ellende, dit in combinatie met een aantal bijzondere gebeurtenissen zorgt ervoor dat Marion keuzes moet gaan maken.

Boordevol actie

‘Tweestrijd’ zit vol spanning en actie. Zo raakt Roy regelmatig in de problemen en deze verhaallijnen bevatten veel spannende actie. De verhaallijn rond Marion is voornamelijk beklemmende spanning. Net zoals bij ‘De derde persoon’ vond ik het recherchewerk weer wat knullig overkomen. Dit geldt ook voor de advocaat en de rechtspraak, ik vond dat te gemakkelijk gaan en daarom ook ongeloofwaardig.

Verder vroeg ik me af waarom Marion niet gewoon -ook voor haar eigen veiligheid- lekker terug naar haar ouderlijke huis gaat…? Ik vond het ook schokkend om te lezen hoe gemakkelijk je in de jaren ’90 aan persoonlijke gegevens van iemand kon komen. Roy was dan ook erg gewiekst. Op het eind werkt René Appel naar een grote climax toe, die in de laatste zinnen iets te snel werd afgeraffeld en dat vond ik jammer.

‘Tweestrijd’ is een beklemmende en spannende thriller, het is een echte pageturner. De auteur keek volgens mij trouw GTST in die tijd, want in het verhaal refereert hij regelmatig naar afleveringen van deze soap. En ook ik herkende die verhaallijnen nog, dat was een leuk nostalgisch extraatje!