19 januari 2019

Van dit boek ga je beter slapen van Catelijne Elzes & Deborah Freriks

Slapeloosheid is mij niet onbekend! Boeken over slaap ook niet, maar ik kon er altijd weinig mee. Dus was ik erg benieuwd naar dit vrolijke boek over slapen! Ik las dit boek al een paar weken geleden, maar ik wilde eerst wat tips uitproberen, voordat ik er over zou gaan schrijven.

De titel is al een belofte op zich. Want ja, ‘Van dit boek ga je beter slapen’. Journaliste en schrijfster Catelijne Elzes en schrijfster en illustratrice Deborah Freriks maakte een toegankelijk en vrolijk boek over slapen. Allebei experts in slecht slapen en dus probeerden ze van alles uit om hun slaappatroon te verbeteren.

Lekker toegankelijk

Ik heb meerdere boeken over slaap gelezen en bij sommige boeken ben ik halverwege gestopt. Dan was het weer te droog en te saai, of juist weer zo simpel en cliché. Dit boek niet! Deze vrouwen komen niet aanzetten met het eeuwige ‘drink maar een beker warme melk’ of tel maar schaapjes. Nee, als je bijvoorbeeld veel piekert werkt het bijvoorbeeld veel effectiever om het alfabet-spel te spelen in je hoofd.

En ja, ik probeerde dat uit en het werkte. Ik was alleen nog bezig met het bedenken van voorwerpen die bij de letter A hoorde en niet meer met het probleem waar ik maar over bleef tobben. Toen ik niks meer wist van de A ging ik naar B en volgens mij heb ik C ik niet eens meer gehaald, toen sliep ik al. Het werkt niet altijd, maar dat zeggen de schrijfsters ook, dit is een advies wat af en toe werkt.

De schrijfsters bespreken alles, zoals: ademhalingsoefeningen, slaapyoga en speciale thee. Ze schrijven ook heel toegankelijk en helder over medicatie (zoals CBD olie) en hebben een gesprek met een huisarts over slapeloosheid. Er wordt ook ingegaan op het nut van middagdutjes. Tussen de hoofdstukken door staan leuke illustraties, vaak vergezeld met de typische uitspraken en gesprekjes waarin mensen met slapeloosheid zich herkennen.

Nachtuilen en leeuwerikken

Het is heerlijk om te lezen dat er heel veel mensen zijn die slecht slapen. Je voelt je minder alleen hierdoor. Ook wordt er uitvoerig ingegaan om het fenomeen nachtmens en ochtendmens. In dit boek zijn dat nachtuilen en leeuweriken. Daaruit vloeien interessante vragen over werktijden, maar ook over relaties. Is het bijvoorbeeld handig als een nachtuil met een leeuwerik in één bed slaapt? Er volgen dan wat herkenbare situaties, die met een knipoog gedeeld worden, maar waarbij je wel denkt: ‘ja dat kan wel kloppen! Zo voel ik me als nachtuil/leeuwerik ook!’

Het boek is nuchter van toon, duidelijk en ik kon er meteen mee aan de slag. Verder vond ik het leuk om eens tips te lezen die ik nog niet eerder was tegengekomen. Zoals dus dat alfabet-spel. Er staan ook adviezen in die wat meer bekend zijn, de auteurs zoeken dan uit of het daadwerkelijk werkzaam kan zijn zijn.

Een paar tips waar ik wat aan had: een slaapritueel inbouwen, slapen met open raam, ademhalingsoefeningen, mijn gedachtes van me afschrijven in mijn dagboek en als ik mezelf te druk maak, het alfabet-spel spelen. Ja, ik heb echt iets aan dit boek gehad!