Van dit boek ga je beter slapen van Catelijne Elzes & Deborah Freriks

Van dit boek ga je beter slapen coverSlapeloosheid is mij niet onbekend! Boeken over slaap ook niet, maar ik kon er altijd weinig mee. Dus was ik erg benieuwd naar dit vrolijke boek over slapen! Ik las dit boek al een paar weken geleden, maar ik wilde eerst wat tips uitproberen, voordat ik er over zou gaan schrijven.

De titel is al een belofte op zich. Want ja, ‘Van dit boek ga je beter slapen’. Journaliste en schrijfster Catelijne Elzes en schrijfster en illustratrice Deborah Freriks maakte een toegankelijk en vrolijk boek over slapen. Allebei experts in slecht slapen en dus probeerden ze van alles uit om hun slaappatroon te verbeteren.

Lekker toegankelijk
Ik heb meerdere boeken over slaap gelezen en bij sommige boeken ben ik halverwege gestopt. Dan was het weer te droog en te saai, of juist weer zo simpel en cliché. Dit boek niet! Deze vrouwen komen niet aanzetten met het eeuwige ‘drink maar een beker warme melk’ of tel maar schaapjes. Nee, als je bijvoorbeeld veel piekert werkt het bijvoorbeeld veel effectiever om het alfabet-spel te spelen in je hoofd.

En ja, ik probeerde dat uit en het werkte. Ik was alleen nog bezig met het bedenken van voorwerpen die bij de letter A hoorde en niet meer met het probleem waar ik maar over bleef tobben. Toen ik niks meer wist van de A ging ik naar B en volgens mij heb ik C ik niet eens meer gehaald, toen sliep ik al. Het werkt niet altijd, maar dat zeggen de schrijfsters ook, dit is een advies wat af en toe werkt.

De schrijfsters bespreken alles, zoals: ademhalingsoefeningen, slaapyoga en speciale thee. Ze schrijven ook heel toegankelijk en helder over medicatie (zoals CBD olie) en hebben een gesprek met een huisarts over slapeloosheid. Er wordt ook ingegaan op het nut van middagdutjes. Tussen de hoofdstukken door staan leuke illustraties, vaak vergezeld met de typische uitspraken en gesprekjes waarin mensen met slapeloosheid zich herkennen.

Nachtuilen en leeuweriken
Het is heerlijk om te lezen dat er heel veel mensen zijn die slecht slapen. Je voelt je minder alleen hierdoor. Ook wordt er uitvoerig ingegaan om het fenomeen nachtmens en ochtendmens. In dit boek zijn dat nachtuilen en leeuweriken. Daaruit vloeien interessante vragen over werktijden, maar ook over relaties. Is het bijvoorbeeld handig als een nachtuil met een leeuwerik in één bed slaapt? Er volgen dan wat herkenbare situaties, die met een knipoog gedeeld worden, maar waarbij je wel denkt: ‘ja dat kan wel kloppen! Zo voel ik me als nachtuil/leeuwerik ook!’

Het boek is nuchter van toon, duidelijk en ik kon er meteen mee aan de slag. Verder vond ik het leuk om eens tips te lezen die ik nog niet eerder was tegengekomen. Zoals dus dat alfabet-spel. Er staan ook adviezen in die wat meer bekend zijn, de auteurs zoeken dan uit of het daadwerkelijk werkzaam kan zijn zijn.

Een paar tips waar ik wat aan had: een slaapritueel inbouwen, slapen met open raam, ademhalingsoefeningen, mijn gedachtes van me afschrijven in mijn dagboek en als ik mezelf te druk maak, het alfabet-spel spelen. Ja, ik heb echt iets aan dit boek gehad!


Reageer op: Van dit boek ga je beter slapen van Catelijne Elzes & Deborah Freriks

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten