20 maart 2024

Verlaat de gevangenis zonder betalen van Marjolein van der Gaag

Een titel en kaft die linken aan het wereldberoemd spel Monopoly, dat maakte mij heel nieuwsgierig! ‘Verlaat de gevangenis zonder betalen’ draait ook om de omstreden toeslagenaffaire.

Brenda en Ronald van Ameland hebben twee kinderen. Hun puberdochter Marit komt op een dag niet op school aan. De ouders zijn erg ongerust. Brenda werkt als afdelingsdirecteur bij de belastingdienst en zit tot over haar oren in de puinhoop van de toeslagenaffaire. Ronald is kinderarts en heeft een rechtszaak boven zijn hoofd hangen.

Kwetsbare ouders

Het is al snel duidelijk dat Brenda en Ronald bij veel mensen niet geliefd zijn. In het eerste hoofdstuk komt Brenda vrij kil over, maar na de mededeling dat haar dochter niet op school is aangekomen leer je meteen haar meest kwetsbaarste kant kennen. Ze maakt zich zorgen, maar voelt zich ook enorm schuldig, want ze kan wel eens verantwoordelijk zijn voor de vermissing van haar dochter. Vele ouders zijn woedend op haar vanwege de enorme bedragen die zij terug moeten betalen aan de belastingdienst.

Haar man Ronald is ook ongerust, toch vind ik hem iets minder sympathiek en dat komt voornamelijk door zijn gedrag op het werk. Maar als vader toont hij ook al snel zijn kwetsbare kant. Dit zorgt ervoor dat Brenda en Ronald al snel herkenbaar en toegankelijk voor de lezer worden. Bij Brenda zag ik trouwens steeds actrice Malou Gorter (Merel in Oogappels) voor me.

Vermissingsthriller

Naast Brenda en Ronald volg je ook perspectieven van andere personages. Zoals een van de gedupeerde van de toeslagenaffaire en een verpleegkundige die bij Ronald op de kinderafdeling werkt. In vrij korte hoofdstukken neemt Marjolein van der Gaag de lezer mee in deze vermissingsthriller. Om de lezer goed te laten begrijpen wat er speelt in en buiten het gezin wordt een stap terug in de tijd gezet en lees je over wat er voorgaande maanden allemaal gaande was en dat de politie niet voor niets alles op alles zet om Marit terug te vinden.

Er zijn meerdere verdachten, maar ik had al vroeg in het verhaal door in welke hoek er gezocht moest worden. Gelukkig haalde dat niet de spanning uit het verhaal! Er bleven nog genoeg zijweggetjes en verrassingen over. Hoewel het Monopoly-spel pontificaal in beeld staan op de kaft, de titel ernaar linkt en de hoofdpersoon dit spel per post ontvangt had ik wel iets meer interactie met dit spel verwacht in het verhaal.