17 maart 2024

Mailen met Jacodine van de Velde

Jacodine van de Velde is geen onbekende naam in het feelgoodgenre, ze is vooral bekend ‘Zwarte koffie, macchiato & takkenthee’, maar ze schreef nog veel meer!

We kijken terug naar het uitkomen van de feelgoodroman ‘Bij hoog en laag’ en ik vroeg Jacodine wie die leuke titels bedenkt van haar boeken. Ik vroeg me af of schrijven in een ander genre moeilijker is en hoe ze zich inleeft als ze voor young adults schrijft. Uiteraard hebben we het ook nog even over de leesclub Books & Cocktails!

‘Bij hoog en laag’ stond flink in de spotlights, hoe heb je deze tijd ervaren?

Heel fijn! Die spotlights kwamen denk ik vooral door de leesclub van Books&Cocktails, een account dat ik samen met mijn feelgoodmaatjes Anja Janssen, Chantal Claassen en Mienke Fijen heb. Het was fantastisch om op die manier mee te genieten met de lezers. De recensies, ook van de blogtour, waren heel positief en dat is natuurlijk heerlijk!

Wie verzint die leuke en grappige titels, zoals ‘Zwarte koffie, macchiato en takkenthee’?

Over het algemeen verzin ik zelf mijn titels, maar soms helpen gesprekjes met anderen (uitgever, andere auteurs of vriendinnen) daar ook bij. ‘Bij hoog en laag’ is trouwens door mijn man bedacht. 

Je schrijft in meerdere genres, is het één moeilijker dan het ander?

Hm, ja ik denk dat ik de YA’s moeilijker vind om te schrijven. Dat komt denk ik doordat de onderwerpen wat heftiger zijn en daarnaast staat het taalgebruik en de belevingswereld van jongeren natuurlijk ook wat verder van me af.

De boeken voor young adults hebben vaak heftige thema’s, hoe leef jij je in?

Dat gaat eigenlijk vanzelf wanneer ik research doe naar een onderwerp of met mensen spreek die bekend zijn met het onderwerp. Ik denk dat ik door mijn werk als behandelaar misschien een goed ontwikkeld inlevingsvermogen heb. 

Samen met drie andere auteurs hebben jullie een online leesclub opgericht, hoe kwamen jullie op dat idee?

Ja, eerst kwam Books&Cocktails. We bleken een ontzettend leuke klik te hebben en wilden iets samen doen rondom boeken. Al pratend kwamen we op het idee om ook een account aan te maken voor een leesclub. Ik had al eens meegedaan met een online leesclub en vond dat erg leuk, dus ik was meteen vóór. We vinden het alle vier ontzettend leuk, maar zijn er inmiddels ook wel achter dat het veel tijd kost, haha.

Is er een toeristische plek in Zeeland die we deze zomer echt moeten bezoeken?

Nou ja, Westkapelle natuurlijk, hè? En dan de plekjes die Mare ook heeft bezocht. Als je dan toch hier bent, zou ik Veere ook zeker meepakken!

Van Jacodine van de Velde verscheen:

Bagels & Beans

  • Zwarte koffie, macchiato en takkenthee
  • Baggels en een bakkie troost
  • Storm in een glas takkenthee

Standalone

Voor young adults

  • Wat je zegt zie je zelf
  • De stilte zegt genoeg
  • Steen voor steen
  • Het licht in jou en mij

Hartelijk dank Jacodine voor de leuke antwoorden! Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de leesclub: klik