14 januari 2022

Verlos ons van het kwade van Linda Jansma

‘Verlos ons van het kwade’ is het vervolg op ‘In naam van de vader’ van Linda Jansma. Wederom staat de beruchte familie van Foreest centraal!

De familie van Foreest heeft genoeg meegemaakt in het verleden en probeert alles weer normaal te laten verlopen, wat natuurlijk niet lukt. Ieder heeft zo zijn en haar eigen geheim en er wordt lustig op los gelogen en bedrogen. Ook is er een oud-bewoonster opgedoken, een vrouw die graag af wil rekenen met de familie van Foreest…

Smeuïg en veel intriges

Renée van Foreest voelt nog steeds iets voor Tobias. Zoon Ties houdt zijn zusje Cato achterdochtig in de gaten. Helena heeft ook een grote verrassing in petto en wat verbergt Francis (de man van Renée) in zijn kantoor? In het begin is het even wennen wie wie ook alweer is, maar gelukkig staat er voor in het boek een kort en duidelijk overzicht over hoe de familie van Foreest in elkaar zit.

‘Verlos ons van het kwade’ leest als een spannende soap vol cliffhangers. Het is smeuïg en ik genoot van alle intriges in het verhaal. Het verhaal wordt vertelt in korte hoofdstukken en wisselt steeds van perspectief. In het begin is dat even lastig en traag lezen, omdat al die namen en verhoudingen best verwarrend zijn, maar op de tweede helft krijgt het verhaal veel vaart en spanning.

Favoriete verhaallijn

In dit boek vond ik de verhaallijn van Cato (dochter van Francis en Renée) het meest interessant. Ze zit in een benarde situatie en alleen haar broer Ties lijkt in de gaten te hebben dat het geen zuivere koffie is. Ik vond Ties in dit deel een leuk personage, vooral als hij bezig was met zijn hond Olek, die hij in het geheim verzorgt in het souterrain.

In het begin lijkt ‘Verlos ons van het kwade’ een onoverzichtelijk geheel, maar Linda Jansma weet naarmate het boek vordert alle draadjes netjes af te werken. Ik adviseer wel om eerst ‘In naam van de vader’ te lezen.