17 januari 2022

Claire obscure van Marjet Maks

Dit is het laatste deel van de serie ‘Naar het land van het lopend licht’. In dit deel reizen we naar Amerika en later naar Andalusië.

In ‘Claire obscure’ wordt het leven van nichtje Claire belicht. Amór is haar op het spoor, via een zijweggetje komt ze erachter waar Claire woont. Ooit was Claire een bekende zangeres, nu leeft ze in een verlaten gebied met haar man Chip, die lijdt aan PTSS. Alma is nu in Andalusië en is gelukkig met Camilla.

Een verloren leven

Ik was al snel geraakt door het verhaal van Claire, daarom ging ik ook vroeg naar bed, ik wou weten hoe het met haar af zou lopen. Ooit een bekende zangeres, nu in oude boerderij en een liefdeloos leven. Dan krijgt ze de kans om weer eens op te treden en ze besluit er iets mee te doen. Als ze Amór ontmoet en het verhaal hoort van haar vader, draait haar leven 180 graden!

Amór heeft de liefde gevonden bij Stephen. Ze is erg blij met hem. Stephen is transgender. Amór heeft veel contact met Alma en samen proberen ze het verleden te verwerken. Vooral Amór heeft af en toe moeite om het verleden los te laten.

Afsluitend deel

‘Claire obscure’ is een afsluitend deel van de serie ‘Naar het land van het lopend licht’. In dit deel komt alles samen, letterlijk en figuurlijk. De gehele familie gaat uiteindelijk naar Andalusië, de plek waar alles ooit begonnen is. De plek waar Frans Maris veel meegemaakt heeft en waar hij uiteindelijk ook uitgestrooid wordt.

De familie komt tot elkaar, er wordt met elkaar gesproken en banden worden aangehaald. Wat me opviel is dat alle vrouwen in dit verhaal moeite hebben met het uitspreken van gevoelens, iets wat ze delen met hun vader. Ook Claire (dochter van Joaquín) heeft hier moeite mee, maar uiteindelijk voelt het verhaal afgerond.

Deze serie bestaat uit vijf delen, het is aan te raden deze op de juiste volgorde te lezen! Marjet Maks heeft alle delen gebundeld in een paperback die sinds kort ook verkrijgbaar is. Het is een grote familieroman geworden!

Op de juiste volgorde

  1. Duisternis
  2. Dageraad
  3. Liefde & licht
  4. Maanlicht
  5. Claire obscure

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: