4 november 2016

Vind ik leuk! van Lena Miller

Vandaag dit sprankelende en originele jeugdboek van Lena Miller op mijn blog.

Kiki woont met haar vader alleen. Haar moeder heeft het gezin ooit verlaten en Kiki’s vader probeert de opvoeding nu alleen te doen. Dat gaat niet vlekkeloos en Kiki wordt regelmatig moe van haar wereldvreemde vader met zijn gekke regeltjes. Hij is voornamelijk bezig met vogelhuisjes en katten op afstand houden. Op een dag ontdekt Kiki dat alles wat ze op haar Hashtag-profiel plaatst werkelijkheid wordt. Dat levert bijzondere situaties op…

Hashtag is cooler dan Facebook volgens Kiki, al is haar vader vrij zorgelijk over de instellingen van deze site. Hashtag speelt een belangrijke rol in Kiki’s leven en dat helemaal nadat ze erachter komt dat alles wat ze plaatst ook daadwerkelijk uitkomt! Want als een eenhoornbeeldje zelfs tot leven kan komen, kan ze ook haar moeder terughalen en mensen een goed cijfer bezorgen… Maar soms moet je heel goed uitkijken bij wat je wenst, dit geldt ook voor Kiki!

De social media speelt een belangrijke rol in dit eigentijdse jeugdboek vol fantasierijke elementen. Lena Miller heeft een creatieve  en gevoelige stijl en durft gewaagde wendingen te geven aan het verhaal. Zo laat ze de lerares Engels letterlijk dood neervallen als Kiki dit boos wenst op haar social media en laat dit vervolgens heel verrassend aflopen.

Wat ik zo mooi vind is dat Lena Miller ook gevoelige elementen in dit boek heeft gestopt. Zoals het missen van een moeder, vriendschappen en de invloed van social media op je leven. Het belangrijkste is misschien wel dat je uit moet kijken met wat je op internet zet en dat je jezelf moet realiseren dat iets wat geschreven is letterlijk en figuurlijk een eigen leven kan gaan leiden. Dat weten we allemaal wel, maar soms vergeten we het. Lena Miller vergroot dit op fantasievolle wijze uit en hiermee benadrukt ze op een hele creatieve manier de schaduwkant van social media.

‘Vind ik leuk!’ is eigentijds, maar ook fantasierijk.  Ik ben vooral onder de indruk van Lena’s gevoelige schrijfstijl. Ze maakt van Kiki een echt meisje, wat zo bij jou in de straat zou kunnen wonen. Ook het gegeven van een soort wensmachine op je social media vind ik heel leuk bedacht! Het boek is heel luchtig en vlot te lezen en het stemt ook nog eens tot nadenken over je eigen internetgedrag. Het verhaal is dan ook boeiend tot de laatste letter!

Leuk om te doen na het lezen van dit boek:

De klas van Kiki leest voor Engels Pride and Prejudice van Jane Austen. Tot iemand oppert dat ze ook de ‘The Lizzie Bennet Diaries’ op Youtube kunnen volgen. Deze serie bestaat echt en je kunt het hier vinden: The Lizzie Bennet Diaries

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: