25 november 2019

Volg me van Joyce Spijker

‘Volg me’ is een psychologische thriller die zich afspeelt in de wereld van vloggers en influencers.

De hardwerkende Clair Kant heeft een droomcarri√®re als influencer. Ze wordt geboekt door de grootste merken en haar agenda zit daardoor altijd propvol. Achter de schermen gaat het slecht met haar gezondheid en alles breekt haar op. Op de online kanalen moet ze echter noodgedwongen haar ‘droomleventje’ intact houden. Haar manager Thomas ziet Claire als zijn paradepaardje. Hij is manager van influencersbureau EPIC, maar financieel gaat het daar niet zo lekker.

Wereld vol manipulatie

Joelle is documentairemaker en heeft een grafhekel aan het wereldje van influencers. Tijd voor de waarheid vindt ze. Joelle wil daarom graag een documentaire maken over het bureau van Thomas en over Claire. Hiervoor overschrijdt ze de grenzen van respect en privacy. Langzaamaan wordt duidelijk waarom ze juist Claire van een andere kant wil laten zien. Thomas is echter maar wat blij met de extra promotie die deze documentaire gaat opleveren. Hij tuint er dan ook met open ogen in.

‘Volg me’ is een interessante thriller die goed inspeelt op de actualiteit. Dat we gemanipuleerd worden wisten we al. En ja, veel influencers die ik volg(de) kregen depressies, raakte oververmoeid en de vlogs verloren de sprankeling en de spontaniteit. Vloggers en influencers bestaan al jaren, maar we weten pas nu wat de druk op lange termijn met hen doet.

Onderhuidse spanning

Joyce Spijker schetst een wereld vol manipulatie, haat, jaloezie en wraak. Vanaf de eerste pagina zat ik al in het verhaal. Ik wist al dat er iets niet klopte aan EPIC. In vrij korte hoofdstukken loodst de auteur mij naar de grote finale, waarin alle losse eindjes bij elkaar komen. Sommige hoofdstukken werden ingeleid door een DM op Instagram. Het blijft nog even geheim wie het is, maar gaandeweg kom je er wel achter.

Elk hoofdstuk wisselt het perspectief. Sommige situaties bekijk je dan door andere ogen, maar niet op zo’n manier dat het herhalend wordt. Ik vond de verhaallijn van Claire interessant, maar die van Joelle vond ik ook intrigerend. Wraak blijft altijd een interessant thema in een thriller! Zenuwslopend spannend wordt het niet echt, de spanning die er wel is, zit voornamelijk onderhuids en broeit tussen de regels.

Ik vond ‘Volg me’ vernieuwend, omdat dit thema actueel is en omdat ik het interessant en leuk vond dat Joyce Spijker een verhaal schreef rondom het (schijn)wereldje van influencers.