1 december 2019

De marathon van Dick van den Heuvel

De kaft zul je vast wel herkennen. Het is de filmposter van de gelijknamige film ‘De marathon’. Dit boek is gebaseerd op de film en er staat eigenlijk niks nieuws in als je de film -net als ik- al een paar keer gezien hebt.

De Rotterdamse Gerard is eigenaar van garagebedrijf en gelukkig getrouwd met zijn vrouw Lenie. Het garagebedrijf heeft ernstige financiƫle problemen en dan blijkt Gerard ernstig ziek te zijn. Om de garage te redden, lopen de mannen van de garage mee aan de marathon en laten zich sponsoren door een autodealer.

Kameraadschap

De film vind ik prachtig, vooral omdat de acteurs een goede chemie met elkaar hebben en je echt voelt dat hun personages naast collega’s ook kameraden van elkaar zijn. In dit boek wordt hetzelfde verhaal nog eens dunnetjes verteld. Gerard, Kees, Leo en Nico delen in hun “huiskamertje” in de garage lief en leed met elkaar. Dat Gerard ziek is, houdt hij geheim, hij wil eerst dat het goedkomt met de garage.

In de garage werkt ook Youssoef, een Egyptische monteur met een beperking. Er worden flauwe grappen over hem gemaakt, maar je leest en voelt ook dat de mannen om hem geven. Youssoef wordt uiteindelijk de trainer van de mannen. Hij helpt ze aan een sponsor (zijn oom, autodealer) en pakt de mannen streng en stevig aan.

Humor, lief en leed

In het verhaal komen alle emoties aan bod. Er wordt gelachen, er zijn lieve momenten, maar ook de (pijnlijke) thuissituaties komen aan bod. Dit wordt niet echt uitgediept, het blijft allemaal vlak, maar toch was ik wel verrast dat de warmte en liefde tussen Gerard en Lenie ook in het boek mooi naar voren wordt gebracht.

Het boek volgt de film op de voet, de dialogen zijn vrijwel exact hetzelfde. Ik wist trouwens niet dat er ook een boek van was, maar kwam het toevallig tegen in Kobo Plus. Ik kreeg zin om het verhaal weer te beleven, dat ging prima met dit boek, de film is echter toch net een stukje beter, maar dat komt vooral door de goede acteurs.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: