15 mei 2023

Volledig verknipt van Dennis Biesma

volledig verknipt cover

‘Volledig verknipt’ is het tweede boek van Dennis Biesma. Hij debuteerde met een autobiografische roman, maar gaf toen al aan dat hij al bezig was met een thriller.

Lara Cains groeit op met een stem in haar hoofd. Haar ouders ziet ze niet meer, haar beste vriendin heeft zelfmoord gepleegd. Ze besluit om te praten met een psychiater, maar rust krijgt ze niet. Ze wordt vlak daarna overvallen en krijgt een black-out. Niet lang daarna krijgt Lara het gevoel dat ze in de gaten gehouden wordt.

Een aantal subgenres in elkaar verweven

Lara voelt zich anders dan andere mensen. Lara heeft een stem in haar hoofd, ze noemt deze stem Jade. Na een moeilijke periode staat Lara weer open voor vriendschap en liefde, maar alles stort in elkaar nadat ze overvallen wordt en later het gevoel krijgt dat iemand het op haar gemunt heeft. In een andere verhaallijn lezen we over DNA, het Oude Egypte en een gentechnologie. Dit in combinatie met een alternatief scheppingsverhaal maken van ‘Volledig verknipt’ een thriller met diverse subgenres. Een SF, gecombineerd met een techno-thriller en daaroverheen een mix van actie en een vleugje fantasy.

Dennis Biesma heeft veel werk in deze thriller gestopt. Hij weet moeiteloos de subgenres in elkaar te verweven, legt de nadruk op de ontwikkeling van Lara en hij weet de technologische aspecten uit dit verhaal op een heldere manier over te brengen zonder langdradig te worden.

Tweede helft net een actiefilm

De eerste helft las iets trager, het duurt even voor ik Lara echt goed leer kennen en haar beweegredenen begrijp. Vooral de spanning vind ik matig in de eerste helft, het verhaal leest echter wel vlot door en daardoor haakte ik niet af. Na een spannende cliffhanger wordt het boek pas echt spannend. Lara moet in actie komen en de puzzelstukjes beginnen voor haar en de lezer steeds meer op de juiste plek te vallen.

Ook weet de auteur mij een paar keer op een verkeerd been te zetten en hij laat nog wat vragen open die eventueel in een vervolg verder uitgewerkt kunnen worden. Later in het boek laat de auteur daar wel het een en ander over doorschemeren. Leuk detail: in mijn hoofd zag ik steeds de actrice Anna Drijver als Lara Cains voor me. Wie weet…

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: