Waar ik liever niet aan denk van Jente Posthuma

waar ik liever niet aan denk cover

Een smoezelige kaft, een doorgestreepte titel… ‘Waar ik liever niet aan denk’ is de tweede literaire roman van Jente Posthuma en dit boek is geweldig!

De hoofdpersoon is de vrouwelijke helft van een tweeling. Haar broer is iets langer en drie kwartier eerder geboren. Daarom krijgt de hoofdpersoon als bijnaam Twee. De hoofdpersoon heeft altijd het gevoel dat ze op de tweede plek komt en haar broer overal net wat beter in is. De tweelingbroer wordt Broer genoemd. Broer heeft een fascinatie voor water.

Bijzondere fascinaties

De hoofdpersoon heeft bijzondere fascinaties. Ze is dol op truien en heeft dan ook een enorme verzameling wollen truien, die ze later verkoopt in haar eigen webshop. Ze houdt ook van de stad New York en nam samen met Broer voor om rond hun 28e verjaardag naar New York te gaan. De hoofdpersoon heeft een grote fascinatie voor de Twin Towers. Ze vergelijkt haar relatie met haar broer vaak met deze twee torens. Je had 1 WTC en 2 WTC, de ene toren net wat langer. Maar haar grootste fascinatie is toch wel ‘zelfmoord’. Ze zoekt er van alles over op.

Broer valt op mannen. Werkt in een bar. Hij verzamelt stripboeken en heeft een grote fascinatie voor water. Zo wil hij graag ervaren hoe waterboarden voelt en bij het eerste hoofdstuk wordt dit al gedeeld. Ook zwemt Broer graag tussen de schepen en uiteindelijk vindt hij zijn rust ook in het water, want Broer pleegt zelfmoord door in het water te fietsen.

Fragmentarisch verhaal

Wie begint in ‘Waar ik liever niet aan denk’ denkt misschien: wat makkelijk zeg, al die korte stukjes. En dat dacht ik ook. De hoofdstukken zijn heel kort, sommige hoofdstukken zijn maar een halve pagina lang. Hoofdpersoon deelt anekdotes uit haar leven, maar ook feitjes over de Twin Towers en Mengele en zijn experimenten op tweelingen tijdens de oorlog. Hoofdpersoon komt ook regelmatig aanzetten met anekdotes over mensen uit de geschiedenis die zelfmoord hebben gepleegd. Daar zit ze vol van!

Ze denkt er liever niet aan. Leven zonder haar tweelingbroer. Maar het moet toch. Haar wederhelft, maar ook de persoon die het toch beter voor elkaar leek te hebben. Zij werd vaak de ‘drammer’ genoemd. Gaandeweg ontdekte ik als lezer dat de hoofdpersoon nogal overheersend was. Dat ze wanhopig graag bij haar broer wilde zijn, ook al woonde ze allebei al op zich zelf en hadden ze allebei een relatie. Hoofdpersoon zit bijvoorbeeld vaker in het appartement van haar overleden broer, dan thuis bij haar partner.

Prachtige metaforen

Niet alleen de torens zijn een mooie metafoor voor de band tussen broer en zus, maar ook de voorliefde voor het programma ‘Expeditie Robinson’. De tweeling keek alle seizoenen en ook de buitenlandse versies werden fanatiek gevolgd en besproken. Je zou kunnen zeggen dat ze allebei gefascineerd waren door overleven.

Wat ik zo mooi en helder vond in dit boek, was dat geluk niet vanzelfsprekend is en dat we nogal makkelijk aannames doen. De hoofdpersoon denkt steeds dat Broer alles goed voor elkaar heeft, terwijl Broer eigenlijk helemaal niet lekker in zijn vel zit. De hoofdpersoon denkt ook steeds dat ze het juiste doet, terwijl Broer haar soms best irritant vindt. De hoofdpersoon praat veel met haar therapeute. Ook voelt de hoofdpersoon zich vaak schuldig, ze heeft voor haar gevoel weinig gedaan om haar broer te helpen.

Rauw en gevoelig

De hoofdpersoon blijkt zelf sterker in haar schoenen te staan dan ze dacht. Ze is vindingrijk, maar niet zo goed met relaties. Haar gevoelens worden ingetogen en sober omschreven, maar je voelt ze wel. Het maakt van ‘Waar ik liever niet aan denk’ een rauwe roman. Zo’n roman die rustig en leuk begint, maar waar je uiteindelijk verstrikt raakt in een verhaallijn die dieper gaat dan je had verwacht.

Het einde is open… dat voelt rauw. Heel rauw! Als een rauwe wond zonder pleister. Een boek wat even moet bezinken! Vijf sterren en in mijn top 25 van beste boeken die ik ooit las!


Reageer op: Waar ik liever niet aan denk van Jente Posthuma

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten