9 april 2015

Wat als? van Randall Munroe

De volledige titel is: ‘Wat als? Serieuze wetenschappelijke antwoorden op absurde hypothetische vragen’. En dit boek is leuk! Het is niet saai of ingewikkeld. Maar bij vlagen heel komisch en reuze interessant!

Je hebt vragen en je hebt vragen… oftewel vragen die je allemaal wel eens hebt, maar waar eigenlijk niemand antwoord op weet. Kunnen we bijvoorbeeld de aarde laten trillen als we allemaal op één plek tegelijk springen? Hoelang duurt het voordat de oceanen leeggelopen zijn als we die leeg zouden zuigen met een ruimtepoort? Hoe ziet dan de wereld eruit?

Hoeveel energie kost het om de gehele wereldbevolking te verhuizen naar een andere plek in het heelal? Kunnen mogelijke inwoners op een andere planeet meeluisteren als we radio uitzenden? Waarom bouwen we geen brug van Londen naar New York met legosteentjes? Dit en nog veel meer (absurde) vragen, waarbij je eerst denkt: ‘hoe kom je daar nou weer bij?’ en dan denkt: ‘Tja, dát zou ik eigenlijk ook wel eens willen weten. Randall Munroe heeft een website waar mensen deze vragen kunnen stellen en hij geeft er wetenschappelijk antwoord op, maar dan wel met een flinke komische inslag.

Geen saaie droge kost dus! Het boek leest heerlijk weg en je blijft ongemerkt doorbladeren omdat je stiekem toch nieuwsgierig bent naar de volgende absurde vraag. Tussendoor komt er een selectie van meest verontrustende vragen die Randall Munroe ooit in zijn inbox vond. Door dit gehele boek vind je ook komische cartoons, vol met zelfspot, ironie en ook de wetenschap wordt flink op de hak genomen.

Randall Munroe heeft een heerlijke fantasie, was werkzaam bij NASA en is tegenwoordig striptekenaar. Al die talenten heeft hij bij elkaar gemixt in dit toffe boek! Dit boek heb ik gelezen op mijn tablet voor de Bliyoo-test. Dus mocht je toevallig één van de testers van Bliyoo zijn, dan kun je dit boek terugvinden in deze app.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: