Wat wij zagen van Hanna Bervoets

wat wij zagen cover

Ik keek enorm uit naar het Boekenweekgeschenk van dit jaar! Eindelijk geschreven door Hanna Bervoets! Ik kocht meteen wat ebooks en ontving daarbij meteen het geschenk in digitale vorm.

Hoofdpersoon Kayleigh werkte als content moderator bij Hexa, hier moet ze gerapporteerde berichten bekijken en beoordelen of ze wel of niet voldoen aan de richtlijnen van een sociale media platform. Zij en haar collega’s zagen dan de meest gruwelijke dingen voorbijkomen. Dat ging niet in de koude kleren zitten, want Kayleigh’s ex-collega’s hebben een rechtszaak aangespannen tegen het bedrijf.

Een modern verhaal over content moderatie

Kayleigh en haar collega’s staan onder grote druk bij Hexa. Ze moeten in een bepaalde tijd de gerapporteerde berichten verwerken en hun beoordeling moet ook nog eens voldoen aan een ingewikkeld protocol. Die berichten staan vol met gruwelijke, onmenselijke en smerige inhoud. Dat kruipt in je hoofd en met iemand daarover praten lijkt bijna zinloos, omdat de meeste mensen in hun omgeving vooral uit zijn op sensatie. Hierdoor trekken de collega’s voornamelijk met elkaar op. Opvallend genoeg wil Kayleigh niet meewerken aan de rechtszaak. Het verhaal verdiept later de relatie die Kayleigh kreeg met haar collega Sigrid.

‘Wat wij zagen’ is een modern verhaal over content moderatie. Wie zitten er achter de schermen bij de social media platformen en in hoeverre staan zij onder druk? Wat doet het met je als je een gehele dienst de grootste gruwelijkheden moet bekijken en beoordelen? En wat doet dit met je privéleven en je relaties? Hanna Bervoets probeert hierop antwoord te geven.

Strakke en sobere stijl

Ik vond het verhaal sober en strak geschreven. Geen poespas of langdradige beschrijvingen. Maar het nadeel is wel dat ik hierdoor geen binding kreeg met Kayleigh. Misschien kwam dat ook wel omdat Kayleigh zichzelf al wat afstandelijk opstelde in dit verhaal, dan wordt het lastig om dichterbij te komen.

Kenmerkend voor de stijl van Hanna Bervoets is het venijn tussen de regels. Dat is ook in ‘Wat wij zagen’ aan de orde. Eerst dacht ik nog: ‘interessant, dit wereldje van content moderators’, maar uiteindelijk zat ik in een slangenkuil en werd de situatie van de hoofdpersoon vrij schrijnend.

Ik kreeg de indruk dat Hanna Bervoets kampte met ruimtegebrek in dit geschenk. Het thema is namelijk erg interessant en dat had nog beter tot zijn recht gekomen in een volledige roman waarbij de auteur niet gebonden was geweest aan een maximaal aantal pagina’s, want ik denk dat de auteur nog lang niet alles had verteld wat ze had willen vertellen.


2 reacties

 • 5 juni, 2021 om 19:13
  Annelies zegt:

  Jammer dat een verhaal bijna nooit echt tot zijn recht komt in zo’n kort Boekenweekgeschenk. Ik blijf altijd een beetje op mijn honger zitten. Wel fijn dat je het tegenwoordig ook krijgt bij aankoop van e-books.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

  • 5 juni, 2021 om 19:58
   Leesdame zegt:

   De laatste jaren zijn ze idd ook digitaal beschikbaar. Wel fijn, want ebooks zijn natuurlijk ook boeken. Ik had dit trouwens ook met het boek van Griet op de Beeck, ook dat voelde niet ‘af’.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Wat wij zagen van Hanna Bervoets

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten