28 juni 2017

My way van Monica Geuze

‘My way’ is het boek van vlogger Monica Geuze. Het lijkt een trend te zijn: Youtubers en/of bloggers die een boek uitbrengen. Ik was benieuwd naar dit boek, ook omdat ik Monica Geuze niet zo goed ken. Ik kon dus vrij blanco beginnen.

In ‘My way’ schrijft Monica over haar eigen weg naar de top. Fotoshoots, dj-optredens en natuurlijk over haar werk als vlogger. Elke dag deelt ze een vlog op Youtube en leeft een jetset-leventje. Monica schrijft ook over haar jeugd, deelt kiekjes en een vriendenboek achter in het boek.

Vlot, maar ook te intiem

Dit boek leest gemakkelijk en vlot en is geschreven in spreektaal. De hoofdstukken zijn opgedeeld in tijdsperiodes van Monica’s leven. Zoals toen, nu, straks… en dat is weer opgevuld met allerhande tips over restaurants, verhalen achter tatoeages, kiekjes en quotes. Wat me opvalt is de eerlijkheid van Monica Geuze. Ze schrijft eerlijk over haar slechte schoolprestaties, haar verzuim en spijbelperiodes en het feit dat ze totaal niet wist wat ze met haar leven aan moest.

Haar jeugd komt uitgebreid voorbij, zoals ook de scheiding van haar ouders en het contact met haar vader. Bij dat laatste voelde ik me als lezer vrij ongemakkelijk. Het was informatie waarbij ik dacht: meis had dat voor jezelf gehouden! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je ouders. Het voelde alsof ik per ongeluk post open had gemaakt die verkeerd in mijn brievenbus was gegooid.

Het meest inspiratievolle stuk is het deel waarin ze schrijft hoe ze dj werd, hoe ze naar de top klom op Youtube en hoe haar leven er nu uitziet.

Tikkeltje narcisme

Monica ziet zich niet als voorbeeld voor jongeren. Ik heb na dit boek een aantal vlogs bekeken en ik denk dat het inderdaad goed is dat ze zichzelf niet ziet als voorbeeld. Ik kan me wel vinden in een aantal quotes van haar. Ik begrijp ook heel goed haar standpunt dat je van jongeren niet altijd kunt verwachten dat ze al meteen weten wat ze later willen gaan doen… Dat je nooit dingen zou moeten wissen van jaren geleden, omdat je toen ook was wie je was en dat heeft je gemaakt tot wie je nu bent.

Tussen de regels door proefde ik ook redelijk wat narcisme. Dit komt later weer terug met een ‘vriendenboek’ achter in het boek, waarin Monica’s vrienden vragen beantwoorden over Monica Geuze en Monica daar weer een antwoord op geeft. Ik zag het meer als ‘boekvulling’, met weer teveel intieme informatie waarbij ik lezer weer dacht: wat moet ik hiermee?! Zoals een vriendin die opschrijft dat ze ‘mensen uitlachen’ leuk vindt om samen met Monica te doen.

Ik was gewoon nieuwsgierig naar dit boek, dus klikte het aan in Bliyoo. Sommige stukken waren interessant, foto’s kijken is en blijft leuk, maar veel was ook irritant. Het zal een geweldig boek zijn voor haar fans/volgers, maar op een aantal vlakken had het voor mij wel een onsje minder mogen zijn… Dan bedoel ik bijvoorbeeld de prijs van het boek (€ 12.99 voor het ebook als je het los koopt), het narcisme en de privacy-gevoelige informatie.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: