16 mei 2018

Weg ermee van Dennis Storm

Er viel een boek over minimalistisch leven in mijn digitale brievenbus. Weer een “opruim-boek” dacht ik… Maar ik dacht weer te snel, dit boek gaat verder dan alleen maar opruimen, want opruimen is -volgens dit boek- enkel spullen verplaatsen. Minimalisme is spullen uit je huis bannen…

De reden dat ik dit boek nieuwsgierig doorbladerde kwam door de auteur: Dennis Storm. Die kende ik nog van de televisie. Van Proefkonijnen bijvoorbeeld. Ik was wel benieuwd wat hij mij kon vertellen over minimalisme.

Uitpuilende kasten en rommelkamers

Volgens dit boek zijn we nogal doorgeslagen met consumeren. Sommige mensen kopen zo veel spullen dat ze zelfs een aparte rommelkamer in huis moeten creëren. Als ze zo’n kamer niet hebben, dan zitten de kasten overvol en zo niet, dan is er vast nog wel een rommellade ergens in het huis te vinden.

Ik zal er geen geheim van maken, ik heb ook volle kasten, een rommellade en een zolder. Overal staan en liggen spullen en inderdaad, als ik spullen opruim, dan verplaats ik ze vaak naar zolder. Dennis Storm vroeg zich af of we al deze spullen wel nodig hebben?

Luchtige stijl

In een luchtige en herkenbare stijl schrijft hij over zijn weg in de wereld van het minimalistisch leven. Dat gaat niet alleen over ‘ontspullen’. Ook over idealisme, dromen, wonen en hobby’s. Daarnaast stelt hij kritische vragen over ons gedrag. Kunnen we bijvoorbeeld nog wel eens gewoon ‘niks’ doen? Bezitten wij smartphones, of zijn wij ondertussen bezit geworden van de smartphone? Daarbij deelt hij (Engelse) quotes waarbij je aangezet wordt tot doordenken.

Dennis Storm zit vol van zijn minimalistische manier van leven. Wel valt mij op dat hij zichzelf vaak en graag herhaalt. Over de consumptiemaatschappij en hoe de verkoopwereld in elkaar zit. Hoe je daar als consument intrapt. Dat is een terugkerend patroon in het boek en voelt op een gegeven moment aan als herhaling. Het wordt de eerste keer al helder overgebracht, dus als lezer snap je het, die herhaling hoefde dus niet.

In de praktijk

Ja, mijn kledingkast moest er aan geloven! Met de wijsheden uit dit boek ging ik aan de slag. Ik was streng. Afgelopen winter niet gedragen? Weg ermee! Twijfelgevallen? Weg ermee! Resultaat: een minder volle kledingkast, met alleen de kleding er in die ik graag draag. De kleding die ik wegdeed, ging ook echt het huis uit!

‘Weg ermee’ is een helder boek over minimalisme. Ik was het niet met alles eens en soms vond ik de auteur wat drammerig, maar ik heb ook weer nieuwe dingen geleerd! Én ik ben een opgeruimde kast rijker.