Ik ken je nog van Alice Fokkelman

Ik ken je nog coverIk zocht iets wat lekker leesbaar was voor tussendoor en kwam terecht bij ‘Ik ken je nog’ van Alice Fokkelman. Het boek las inderdaad lekker weg, had het ook vrij vlot uit.

Stel… je bent in het verleden zwaar gepest door een buurjongetje. Dat verpestte je jeugd. In het heden ben je getrouwd, heb je een dochter en baan en een leuk huis. Tot op een dag je beste vriendin verhuist en in dat huis -aan de overkant- nieuwe mensen komen wonen. En de man van dit gezin is de buurjongen van vroeger. Het wordt een nachtmerrie voor Manon, de hoofdpersoon uit ‘Ik ken je nog’.

Boeiend, maar niet spannend
Het verhaal leest erg boeiend en vlot, maar spannend wordt het nergens. Jammer is het dan ook dat ik nergens dat gevoel van onderhuidse spanning of onvoorspelbaarheid voelde. De situatie en het thema zijn gelukkig interessant genoeg om door te blijven lezen. Maar het boek las meer als een roman, dan als een thriller eerlijk gezegd!

Manon is een interessant personage. Haar hoofd slaat nogal op hol als Wessel in de straat komt wonen. Wessel blijft nog steeds dezelfde humor te hebben en plaagt nog altijd graag Manon. Maar Manon is door het verleden nogal in de war. Ze zoekt overal wat achter. Haar manier van denken en interpreteren vond ik goed en duidelijk omschreven.

Manon’s verleden
Wessel is nu een getrouwde man, met een vrouw (Sabine) en twee kinderen. Wat me opviel is dat de twee gezinnen het al snel goed met elkaar kunnen vinden. Haar man Jasper kan het namelijk erg goed vinden met Sabine. Dochter Lotte zit vaker bij Wessel en Sabine dan thuis. Alleen Manon blijft achterdochtig naar Wessel toe. Manon houdt zich dan ook vaak bewust op de achtergrond, maar klaagt daarna wel vaak dat ze zich buitengesloten voelt.

Manon piekert veel en als lezer volg je haar verwarde gevoelens. Ze deelt ook in cursieve teksten herinneringen uit het verleden. De pesterijen van Wessel gingen behoorlijk ver! Ook haar vader komt aan bod, vooral zijn ongevoelige houding. Manon kon eigenlijk nooit terecht bij haar vader. Nu in het heden nog steeds niet echt. Die dialogen vond ik erg goed uitgewerkt.

Hoewel ik kan begrijpen dat een heftig pest-verleden zijn sporen nagelaten heeft, begrijp ik ook wel de ongeduldige en geïrriteerde houding van Manon’s omgeving. Manon maakt nu overal een punt van, zoekt overal wat achter. Soms wil je roepen: ‘Manon, relax even!’ Maar tegelijkertijd twijfel je als lezer ook steeds. Want hoe zit het nou echt? Zit het in haar hoofd niet lekker, of ziet Manon het juist wel goed?

Kleine verrassing. 
Hoewel het boek nergens echt spannend wordt, zit er op het einde toch nog een kleine verrassing. Een onverwachte twist! Waarbij je toch nog even moet nadenken als lezer over je eigen interpretatie. Alice Fokkelman heeft een fijne schrijfstijl en hopelijk stopt ze in haar tweede boek wat meer plotwendingen en een flinke dosis onderhuidse spanning!


Reageer op: Ik ken je nog van Alice Fokkelman

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten