Welkom bij de club van Thomas van der Meer

welkom bij de club cover

‘Welkom bij de club’ is het debuut van Thomas van der Meer. Dat was niet onopgemerkt, want dit boek stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs en was ook genomineerd voor de Hebban Debuutprijs.

Thomas werd geboren met een andere naam in een verkeerd lichaam. Hij voelde zich geen meisje, maar een jongen. Zijn ouders stonden achter zijn beslissing. Toen de transitie achter de rug was, gaf zijn moeder hem trots opnieuw aan bij de gemeente. Klaar om te beginnen met een nieuw leven krijgt Thomas te maken met vooroordelen en ongevraagde sensatie.

Nieuwsgierige mensen

Mevrouw Krabbenborg is zijn manager. Ze slokt het nieuws van de transitie als limonade naar binnen. Gretig duikt ze erbovenop en ze laat zelfs mensen naar kantoor komen om naar Thomas te laten kijken. Thomas komt er achter dat de wereld verrassend en divers reageert. Sommige mensen zijn heel opgetogen en nieuwsgierig, andere maken weer schaamteloze opmerkingen en zien hem als kermisattractie.

Met droge humor beschrijft Thomas van der Meer de kantoortaferelen en de reacties van zijn collega’s. Sommige schrikken, andere nemen de andere dag een stapel mannentijdschriften mee om hem te helpen. Ook gaat Thomas op zoek naar een geliefde en uiteindelijk begint hij op een nieuwe werkplek en gaat hij later op survival-vakantie.

Luchtig en indringend tegelijk

Thomas van der Meer schrijft luchtig en vlot. Maar tegelijkertijd is het verhaal ook indringend. Thomas krijgt namelijk te maken met alle cliché opmerkingen die je maar kunt bedenken en je volgt de transitie naar een volledig mannenlichaam op de voet. Hij beschrijft dit zo alsof hij bij je aan tafel zit. Geen lange omschrijvingen, maar gewoon heel to the point.

De auteur heeft een groot gevoel voor humor en het maken van gevatte opmerkingen. Regelmatig zat ik te grinniken om de dialogen in het boek. Maar ik ergerde me ook aan de brutale en onnodige opmerkingen van bijpersonages en de acties die zij uitvoeren. Zo laat zijn manager haar ouders op kantoor komen omdat haar vader hem graag wil bekijken. Op zijn nieuwe werkplek is weer een discussie over genderneutraliteit. Mensen denken niet altijd na bij wat ze roepen. Je hoeft niet altijd alles hardop te roepen, blijkt dan maar weer.

Aanrader!

‘Welkom bij de club’ is een aanrader! Het boek is niet dik, ik las het in één middag uit, maar dat was vooral ook omdat de auteur heerlijk kan vertellen. Ik kon niet anders dan doorlezen. Het verhaal is indringend en interessant, met sarcastische en droge humor tussen de regels. De gebeurtenissen in het boek zijn gebaseerd op ervaringen uit het leven van Thomas van der Meer. Ik vond het een prachtig en oprecht boek!


Reageer op: Welkom bij de club van Thomas van der Meer

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten