30 september 2020

Welkom bij de club van Thomas van der Meer

‘Welkom bij de club’ is het debuut van Thomas van der Meer. Dat was niet onopgemerkt, want dit boek stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs en was ook genomineerd voor de Hebban Debuutprijs.

Thomas werd geboren met een andere naam in een verkeerd lichaam. Hij voelde zich geen meisje, maar een jongen. Zijn ouders stonden achter zijn beslissing. Toen de transitie achter de rug was, gaf zijn moeder hem trots opnieuw aan bij de gemeente. Klaar om te beginnen met een nieuw leven krijgt Thomas te maken met vooroordelen en ongevraagde sensatie.

Nieuwsgierige mensen

Mevrouw Krabbenborg is zijn manager. Ze slokt het nieuws van de transitie als limonade naar binnen. Gretig duikt ze erbovenop en ze laat zelfs mensen naar kantoor komen om naar Thomas te laten kijken. Thomas komt er achter dat de wereld verrassend en divers reageert. Sommige mensen zijn heel opgetogen en nieuwsgierig, andere maken weer schaamteloze opmerkingen en zien hem als kermisattractie.

Met droge humor beschrijft Thomas van der Meer de kantoortaferelen en de reacties van zijn collega’s. Sommige schrikken, andere nemen de andere dag een stapel mannentijdschriften mee om hem te helpen. Ook gaat Thomas op zoek naar een geliefde en uiteindelijk begint hij op een nieuwe werkplek en gaat hij later op survival-vakantie.

Luchtig en indringend tegelijk

Thomas van der Meer schrijft luchtig en vlot. Maar tegelijkertijd is het verhaal ook indringend. Thomas krijgt namelijk te maken met alle cliché opmerkingen die je maar kunt bedenken en je volgt de transitie naar een volledig mannenlichaam op de voet. Hij beschrijft dit zo alsof hij bij je aan tafel zit. Geen lange omschrijvingen, maar gewoon heel to the point.

De auteur heeft een groot gevoel voor humor en het maken van gevatte opmerkingen. Regelmatig zat ik te grinniken om de dialogen in het boek. Maar ik ergerde me ook aan de brutale en onnodige opmerkingen van bijpersonages en de acties die zij uitvoeren. Zo laat zijn manager haar ouders op kantoor komen omdat haar vader hem graag wil bekijken. Op zijn nieuwe werkplek is weer een discussie over genderneutraliteit. Mensen denken niet altijd na bij wat ze roepen. Je hoeft niet altijd alles hardop te roepen, blijkt dan maar weer.

Aanrader!

‘Welkom bij de club’ is een aanrader! Het boek is niet dik, ik las het in één middag uit, maar dat was vooral ook omdat de auteur heerlijk kan vertellen. Ik kon niet anders dan doorlezen. Het verhaal is indringend en interessant, met sarcastische en droge humor tussen de regels. De gebeurtenissen in het boek zijn gebaseerd op ervaringen uit het leven van Thomas van der Meer. Ik vond het een prachtig en oprecht boek!