28 mei 2017

Wine-up van Mieke Kosters en Yvanka van der Zwaan

‘Wine Up’ is een columnbundel met luchtige en humoristische columns over het leven van 40+ vrouwen.

Caro, Esmee en Anna zijn moeders van kinderen die al uit de luiers zijn. Ze maken van alles mee en ook hun kinderen nemen geen blad voor de mond. Vaak raken ze verzeild in gênante situaties, datingblunders en opvoedstress. De serie Bitterzoet op Linda.tv is gebaseerd op deze columns. De columns zelf zijn bekend geworden op de gelijknamige website Wine Up! Mieke Kosters en Yvanka van der Zwaan zijn de makers achter deze columns.

Hoe het is ontstaan…

Terwijl ik dit luchtige boek las op een (te) warme dag vroeg ik mezelf af hoe het zit met deze columns. Ik heb geprobeerd dit uit te zoeken. Mieke Kosters en Yvanka van der Zwaan waren aanwezig op een etentje met vriendinnen. Er werd een hoop gedeeld en vooral een hoop gelachen! Het waren verhalen uit het leven gegrepen van (gescheiden) moeders en hun ‘rotleven’ wat begon na hun 40e en dit met een knipoog.

Dit was zo leuk en vermakelijk dat sindsdien de dames bleven appen en anekdotes zijn blijven delen. Mieke en Yvanka schreven deze anekdotes op en deelde dit op hun site. Caro, Esmee en Anna staan centraal voor de vriendinnen die deze anekdotes delen. Dat ging ontzettend goed, zo goed zelfs, dat er ook al een televisieserie is opgenomen: Bitterzoet.

Gênant met een knipoog

De drie vrouwen in het boek zijn verschillend. Zo is Caro een single moeder van drie kinderen. Anna heeft een man en drie kinderen. Esmee heeft een man en twee zoons. Deze vrouwen maken van alles mee en vaak gaat dat niet zoals gepland. Herkenbare situaties als een bevolkingsonderzoek, een date met een ‘deftige man’ en kinderen bij oma en opa die filmpjes van vroeger kijken waar mama niet op haar best op staat. Vaak gênante momenten en dat met een knipoog verwoord.

Een minpuntje vond ik wel dat ik op een gegeven moment de karakters niet goed meer uit elkaar kon houden. Al hebben ze alle drie een ander gezin en manier van leven, voor mij leken alle drie de vrouwen op elkaar. Verder wordt het boek opgevuld met “makkelijke stukjes”, zoals ludieke lijstjes.

Luchtig leesvoer

Ik ben nog geen 40… dat duurt nog wel een jaar zeven (omg, nog maar zeven jaar!), maar ik vond dit boek desondanks wel een lekker boek om weg te lezen. Het leest ontzettend snel en na anderhalve dag was het uit. Niet veel bij nadenken en gewoon jezelf vermaken. Zo’n boek is het.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: