27 december 2016

Wisselwerking van Bertina Mulder

‘Wisselwerking’ is het debuut van Bertina Mulder. Een nieuwe schrijfster ontdekken is altijd spannend. Tot mijn verrassing bleek het ‘Wisselwerking’ een gevoelige en ingetogen roman te zijn!

Student Sjoerd organiseert als afstudeerproject een flashmob. Dat wordt geregistreerd met de drone van zijn beste vriend Zom. De oudere man Arend tekent op dat plein het stadhuis. Hij doet dat voor zijn vrouw die op dat moment een ingrijpende operatie ondergaat. Hij wil iets goedmaken uit het verleden. Jong en oud, spijt en vergeving, verleden en heden… ‘Wisselwerking’ is een roman vol contrasten.

Bertina Mulder schrijft ingetogen en gevoelig. Ze wisselt handig de verhaallijnen af en biedt de lezer een diversiteit aan personages. De flitsende jonge wereld vol studenten, moderne zaken als flashmobs, drones en social media komen volop voorbij. Daartussen zit de rustige Arend met een tekening van houtskool voor zijn vrouw op het plein. Levens die mijlenver uit elkaar liggen blijken dichter bij elkaar te liggen dan ze zelf vermoeden.

In korte hoofdstukken volg je Sjoerd, Zom en Arend. De verhaallijn van Arend is het meest gevoelig. Hij heeft een fout in het verleden gemaakt, dat verzwegen en uiteindelijk opgebiecht. Hij voelt zich onzeker en Arlette lijkt koel tegenover hem te staan na deze biecht. Zal Arend’s tekening de warmte weer terugbrengen in hun huwelijk?

De moderne en jonge Sjoerd werkt bedreven aan zijn afstudeerproject, maar het verleden vol pesterijen op school hijgt nog steeds in zijn nek. Ook worstelt hij met een coming-out. Hij heeft veel aan zijn beste vriend Zom. Een vriend die als geroepen in zijn leven kwam. Sjoerd komt in aanraking met Arend. Er lijkt een bijzondere vriendschap te ontstaan. En uiteindelijk kom je erachter dat niets het leven zomaar gebeurd.

Pesten, rouw, spijt, vergeving en vriendschap staan centraal in Wisselwerking. Maar ook liefde komt voorbij. Onvoorwaardelijke liefde en ingewikkelde liefde. Eerlijk durven zijn over je gevoelens. Ook al zijn het zware thema’s, ze komen ingetogen voorbij. Niet teveel, maar goed gedoseerd. Persoonlijk vond ik de verhaallijn rondom Arend en zijn vrouw Arlette het mooist beschreven!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: