22 juli 2014

Zomerdruk van Jet van Vuuren

zomerdruk cover

Een hele warme zomerdag, een dag bij uitstek om Zomerdruk eens te lezen. Een boek wat al heel lang ongelezen op mijn ntl-stapel lag…

Helen is een alleenstaande vrouw en woont op een Waddeneiland in een vakantiepark. In het zomerseizoen is het daar heel erg druk en elke week zijn er andere gasten in het vakantiehuisje naast Helen. Dit keer een gezinnetje met twee dochters. Vader Simon is al vooruit gereden met zijn twee dochters en de hond Jip. Zijn vrouw Klaartje heeft nog dienst als tandarts, maar zal een paar dagen later ook arriveren op het eiland.

Simon is blij met de aanspraak die hij krijgt van Helen. Stiekem is hij zelfs gecharmeerd van deze vrouw op leeftijd. Zijn dochters huppelen en jubelen vrolijk rond en genieten van de vakantie. Ook zijn ze snel al heel close met Helen. Als Klaartje eindelijk aankomt op het eiland voelt ze dat er iets vreemds is met Helen, maar ze kan er de vinger niet op leggen.

Helen lijkt erg aardig en begripvol, maar zit vol haat en verbittering. Ze ergert zich aan alles en iedereen en vooral aan blaffende honden. Maar problemen moet je oplossen is haar mening. Vooral als Simon dezelfde stem heeft als haar ex-man. De man die ze vijf jaar geleden vermoord heeft… En deze stem roept herinneringen op waar ze niet op zit te wachten. Ondertussen kwijlt Simon bijna van Helen en laat hij vol vertrouwen zelfs zijn kinderen bij haar achter…

Het lijkt een heel spannend boek, maar bij vlagen had ik vaker het idee dat ik een roman las dan een thriller. Voor het gezinnetje lijkt Helen nog heel aardig en lief. Maar voor mij als lezer was het al gelijk geen verrassing meer dat Helen een dubbele agenda heeft. Jammer dat Jet van Vuuren de kaarten al gelijk open op tafel legt.

Gaandeweg begon ik mij steeds meer te ergeren aan de personages en hun handelen. Zo vind ik de ouders nogal dommig handelen. Klaartje en Simon moeten op een gegeven moment een dag naar het vasteland en laten de kinderen bij Helen achter op het eiland omdat de kinderen niet mee willen. Klaartje wil dat eigenlijk niet, maar stemt toch toe. De rest van de tijd zeurt Klaartje dat ze zich zo zorgen maakt. Een beetje ongeloofwaardig allemaal. De kinderen zijn nog van de basisschool-leeftijd, maar hebben  duidelijk een meestemmende rol als het gaat om het maken van beslissingen.

Verder vond ik Simon een typische man die zich laat leiden door verlangen naar seks en niet door zijn vaderlijke verstand. Ook Helen denkt nogal laatdunkend over Simon. Een punt waar ik haar geen ongelijk kon geven. De kinderen zijn soms erg brutaal, ook een mening van Helen in het verhaal. En ook daar was ik het met haar eens.

Het boek leest vlot en is bij vlagen voorspelbaar. Zomerdruk is niet echt bijzonder goed, maar wel zo lekker makkelijk voor zomerse dagen.

1 reactie

  • 22 juli, 2014 om 22:00
    inge

    Jet van Vuuren ik heb 2x een boek van haar gepakt…beide niet uitgelezen. Deze trekt na jouw verhaal ook niet. Ach er zijn gelukkig nog heel veel andere boeken 🙂Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: