30 december 2016

Zonder jou van Chantal & Priscilla van Gastel

Chantal kennen we van de lieve romans/chicklits. Dit keer heeft ze samen met haar zus een beklemmende thriller geschreven!

Valerie en Oscar staan op het punt om uit elkaar te gaan. De reden is hun zoon Mick. Oscar heeft er genoeg van, Valerie kiest onvoorwaardelijk voor Mick. Mick is geen gewoon kind. Mick is letterlijk levensgevaarlijk en is een ster in manipuleren, met alle gevolgen van dien. Valerie komt er alleen voor te staan. Ze probeert met al haar macht Mick te laten voelen dat ze om hem geeft. Maar Mick’s gedrag gaat van kwaad naar erger…

Mick is nooit een gewoon kind geweest… Hij had als klein mannetje al grote lol als zijn ouders zichzelf bezeerden. Mick lijkt geen gevoel te hebben. Hij bedenkt sadistische spelletjes, is snel agressief en slaat en schopt zelfs zijn eigen ouders. Hij scheldt ze uit. Zet op school meerdere malen alles op zijn kop en knipt de vlecht af van een klasgenootje. Oscar is dit zat. Mick staat letterlijk tussen hem en Valerie in. De liefde is echter niet weg tussen hun.

Meerdere malen moest ik even slikken als Mick bezig was met zijn misselijkmakende spelletjes. Doordat je niet weet wat Mick nu weer van plan is zit er flink veel spanning en vaart in ‘Zonder jou’. Hoe kan een kind zo ontsporen? Hoe kan een kind (zelfs op zo’n jonge leeftijd) zo manipulerend te werk gaan? Juist dat geeft ‘Zonder jou’ een grimmig en rauw randje.

Misschien lijkt het verhaal dan ook ongeloofwaardig, maar ik kan mij een film herinneren uit de jaren ’90 met een soortgelijke situatie. Dat was zo’n ‘waargebeurde woensdagavondfilm’. Dat ging over een meisje met een persoonlijkheidsstoornis en dit meisje was ook zo manipulerend en gemeen. Zij sliep tussen haar (pleeg)ouders in met een scherp mes verstopt in haar teddybeer. Ik kan mij de titel niet meer herinneren, maar weet jij het toevallig wel, laat dan even een berichtje achter onderaan deze post.

Een taai stukje zat middenin, waar Valerie en Oscar om elkaar heen draaien op een keerpunt van hun leven en dit wordt voor mijn gevoel best lang uitgesponnen. Blijven ze nu wel of niet bij elkaar? Al begrijp ik van dat taaie stukje wel de achterliggende reden. De spil in het verhaal is het gedrag van Mick en de uitwerking daarvan op de omgeving. Dat zijn ouders nu op dit keerpunt staan, komt door zijn gedrag.

Interessant en grimmig waren de cursieve teksten, vanuit Mick’s perspectief. Hoe hij denkt en handelt gaf me kippenvel en geeft het verhaal een duister randje. De laatste stukken las ik vrij snel, om bij het rauwe einde toch een beetje verward te zijn, maar tegelijkertijd past zo’n rauw eind, ook wel bij zo’n rauw verhaal. Het is in ieder geval een einde wat ik niet had verwacht en ik voelde me toch wat machteloos toen ik de laatste zinnen las. Das knap gedaan, als je dit soort gevoelens bij de lezer los kunt maken!

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: