Zonder jou van Chantal & Priscilla van Gastel

Zonder jou coverChantal kennen we van de lieve romans/chicklits. Dit keer heeft ze samen met haar zus een beklemmende thriller geschreven!

Valerie en Oscar staan op het punt om uit elkaar te gaan. De reden is hun zoon Mick. Oscar heeft er genoeg van, Valerie kiest onvoorwaardelijk voor Mick. Mick is geen gewoon kind. Mick is letterlijk levensgevaarlijk en is een ster in manipuleren, met alle gevolgen van dien. Valerie komt er alleen voor te staan. Ze probeert met al haar macht Mick te laten voelen dat ze om hem geeft. Maar Mick’s gedrag gaat van kwaad naar erger…

Mick is nooit een gewoon kind geweest… Hij had als klein mannetje al grote lol als zijn ouders zichzelf bezeerden. Mick lijkt geen gevoel te hebben. Hij bedenkt sadistische spelletjes, is snel agressief en slaat en schopt zelfs zijn eigen ouders. Hij scheldt ze uit. Zet op school meerdere malen alles op zijn kop en knipt de vlecht af van een klasgenootje. Oscar is dit zat. Mick staat letterlijk tussen hem en Valerie in. De liefde is echter niet weg tussen hun.

Meerdere malen moest ik even slikken als Mick bezig was met zijn misselijkmakende spelletjes. Doordat je niet weet wat Mick nu weer van plan is zit er flink veel spanning en vaart in ‘Zonder jou’. Hoe kan een kind zo ontsporen? Hoe kan een kind (zelfs op zo’n jonge leeftijd) zo manipulerend te werk gaan? Juist dat geeft ‘Zonder jou’ een grimmig en rauw randje.

Misschien lijkt het verhaal dan ook ongeloofwaardig, maar ik kan mij een film herinneren uit de jaren ’90 met een soortgelijke situatie. Dat was zo’n ‘waargebeurde woensdagavondfilm’. Dat ging over een meisje met een persoonlijkheidsstoornis en dit meisje was ook zo manipulerend en gemeen. Zij sliep tussen haar (pleeg)ouders in met een scherp mes verstopt in haar teddybeer. Ik kan mij de titel niet meer herinneren, maar weet jij het toevallig wel, laat dan even een berichtje achter onderaan deze post.

Een taai stukje zat middenin, waar Valerie en Oscar om elkaar heen draaien op een keerpunt van hun leven en dit wordt voor mijn gevoel best lang uitgesponnen. Blijven ze nu wel of niet bij elkaar? Al begrijp ik van dat taaie stukje wel de achterliggende reden. De spil in het verhaal is het gedrag van Mick en de uitwerking daarvan op de omgeving. Dat zijn ouders nu op dit keerpunt staan, komt door zijn gedrag.

Interessant en grimmig waren de cursieve teksten, vanuit Mick’s perspectief. Hoe hij denkt en handelt gaf me kippenvel en geeft het verhaal een duister randje. De laatste stukken las ik vrij snel, om bij het rauwe einde toch een beetje verward te zijn, maar tegelijkertijd past zo’n rauw eind, ook wel bij zo’n rauw verhaal. Het is in ieder geval een einde wat ik niet had verwacht en ik voelde me toch wat machteloos toen ik de laatste zinnen las. Das knap gedaan, als je dit soort gevoelens bij de lezer los kunt maken!

 

 

 


4 reacties

 • 30 december, 2016 om 21:27
  Jonathan zegt:

  Helemaal mee eens, Luna. Vind het een beklemmend boek. Die genreswitch van Chantal & Priscilla van Gastel heeft goed uitgepakt 🙂

  Gelukkig nieuwjaar alvast!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Jonathan Beantwoorden

 • 8 januari, 2017 om 17:05
  Vivian (@VivianvLeeuwen) zegt:

  Ik heb deze onlangs gekocht als ebook vanwege de actieprijs, ben er enorm benieuwd naar!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Vivian (@VivianvLeeuwen) Beantwoorden

  • 8 januari, 2017 om 17:46
   Leesdame zegt:

   Ja, het was weer eens wat anders dan een doorsnee-thriller over een moord, dader, motief.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Zonder jou van Chantal & Priscilla van Gastel

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten