1 februari 2016

Zuur van Anja Feliers

 ‘Zuur’ is het vijfde deel in de Kathleen Verlinden serie. Op zich zijn deze delen prima afzonderlijk te lezen, maar er wordt wel af en toe verwezen naar iets in het Kathleens verleden. Anja Feliers is een Vlaamse thrillerschrijfster.

‘Zuur’ is een whodunnit en draait om de titel: zuur. Op een feestavond bij Guido thuis wordt bij de jonge Cara zuur in het gezicht gegooid. Ze is ernstig verminkt en wordt meteen naar het ziekenhuis gebracht.  Al snel wordt duidelijk dat het een aanslag was. Psychologe Kathleen Verlinden begeleidt Cara.

Terwijl Kathleen met haar werk bezig is, blijkt haar privéleven ook veel van haar te vragen. Het gaat niet goed met haar moeder en er blijken geheimen over de dood van haar zus Veronique te zijn. Kathleen gaat op onderzoek uit en vindt antwoorden in een dagboek wat haar moeder verborgen hield. Ook komt er een reünie aan van school, een reünie die een geladen spanning met zich meebrengt.

Cara moet herstellen van de ernstige wonden. Haar gezicht en een gedeelte van haar bovenlichaam is verminkt. Ze voelt zich erg eenzaam en haar moeder blijft koel en zakelijk. Gelukkig krijgt ze troost van tante Maud en de nachtzuster Lea. Ondertussen gaat het onderzoek naar de dader door. Maar het kwaad uit het verleden blijkt ook in het heden aanwezig te zijn.

Wat zal ik er eens van zeggen… Ik vond ‘Zuur’ prettig leesbaar, bij vlagen een pageturner, maar toch vond ik deze thriller niet helemaal perfect. Ik struikelde vaak over kleine foutjes en zinnen waar ik een woord in miste. Ook las ik af en toe herhalende zinnen in dezelfde alinea. Ik begrijp niet waarom dat bij het redigeren niet geschrapt is. Maar goed, ik heb meerdere recensies gelezen waar dit punt aangedragen werd, dus hopelijk zal dit met een nieuwe druk opgelost worden.

De spanning in deze thriller schommelt. Het begin was vrij sterk, maar dan zakt de spanning in en kabbelt het verhaal door. In wisselende perspectieven en korte hoofdstukjes leest het boek nog steeds lekker vlot, maar je mist de spanning toch. Als de tweede helft van het boek aanbreekt komt gelukkig die spanning weer terug. De dader is bekend, het motief wordt uit de doeken gedaan en een paar spannende passages volgen elkaar op. Dan zakt het boek weer heel eventjes in, misschien om tot rust te komen, maar ik vond de laatste hoofdstukken over Kathleen en haar reünie niet meer zo interessant eerlijk gezegd. Althans niet meer na de ontknoping.

Het was zeker geen vervelend boek, maar ook geen supergoed boek. Goed genoeg voor drie verdiende sterren.

De trailer is trouwens prachtig en zeker het delen waard!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: