5 maart 2013

Zwijgplicht van Helen Vreeswijk

zwijgplicht cover

Ik had toevallig na Leugens wéér een boek van Helen Vreeswijk in mijn handen: Zwijgplicht… Dat is ook de laatste nieuwe van Helen en ik vond het ietwat tegenvallen in vergelijking met haar andere boeken.

Zwijgplicht gaat over Arjan, een scholier die stage gaat lopen bij verzorgingstehuis De Waterlelie. Hij ziet er tegenop, maar omdat hij een leuk bedrag krijgt waarmee hij kan sparen voor een exclusief stripboek gaat hij er toch op in. In De Waterlelie maakt hij kennis met Joke. Zij is een norse vrouw en dementerend. Joke vertelt dat er rare dingen gaande zijn in het verzorgingstehuis.

Joke vertelt ook verhalen over haar verleden, maar het verplegend personeel zegt tegen Arjan dat hij de verhalen van Joke maar met een korrel zout moet nemen. Toch wordt Arjan achterdochtig als er in korte tijd een aantal gewonden en zelfs doden vallen in het verzorgingstehuis…

Bij Arjan thuis loopt het ook niet lekker. Zijn vader is een norse man, die blaft en briest tegen zijn vrouw. Zijn moeder verstopt flessen drank in huis en drinkt stiekem omdat ze het gedrag van haar man niet meer aan kan. Arjan lijkt overal alleen voor te staan.

Er was veel aandacht  voor de verhalen van Joke en die boeide mij niet zo. Ik vond het leuker om te lezen over Arjan en zijn stageproject in het verzorgingstehuis. Toch bleek later wel dat de verhalen van Joke niet zonder reden verwerkt waren in het boek. Zoals altijd leest een YA-thriller van Helen Vreeswijk lekker weg. Er wordt mooi opgebouwd naar een ontknoping, die zelfs nog verrassend blijkt te zijn.

Ik vond het leuk om te lezen, maar haar andere boeken zijn net wat leuker/spannender/meeslepender. Daarom drie sterren in plaats van vier.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: