Leugens van Helen Vreeswijk

leugens coverLeugens is een YA-thriller van Helen Vreeswijk en die heb ik vorige week gelezen, maar ik was nog niet toegekomen aan het schrijven van de leeservaring. Vandaag dus wel, dus bij deze…

Albert is een puberjongen van 17. Zijn vader mishandelt zijn moeder en de sfeer is daarom thuis om te snijden. Albert heeft vooral foute vrienden, Albert spijbelt van school en werkt daar zijn moeder aardig mee op de zenuwen. Hij liegt thuis over alles wat hij doet. Dan leert hij Evelien kennen, een lief en wat ouder meisje, maar ook tegen haar liegt hij.

Hij vertelt dat het thuis perfect gaat, dat zijn vader tof is en nog wat meer leugens. Evelien komt daar achter en als Albert haar de waarheid wil vertellen, gelooft ze hem al niet meer. Albert krijgt het benauwd van zijn verstikkende leven vol leugens en alles stapelt zich op. Hij komt steeds verder in problemen, totdat het helemaal misgaat.

Leugens vertelt twee verhaallijnen. Die van Albert en die van zijn moeder Karien. Karien praat het gedrag van haar man eerst nog goed. Ze doet er alles aan om het hem naar de zin te maken, maar je merkt al gauw dat Karien bijna bezwijkt van de grote druk die ze thuis ervaart. Karien heeft ook heel wat te stellen met haar zoon Albert. Ook bij Karien stapelt alles zich op: de sfeer thuis, haar man die haar zo intimideert dat ze constant op haar tenen loopt en haar beste vriendin die plots in het ziekenhuis belandt na een ernstig ongeluk.

Leugens is een aangrijpend verhaal. Helen Vreeswijk weet de sfeer goed te omschrijven en daardoor ervaar je bijna zelf de druk die de personages ervaren in het verhalen. Ook zie je al gauw dat Albert steeds verder in de problemen zal komen, hij maakt foute keuzes en hij liegt over alles. Ook kun je goed zien hoe bij Albert langzaam ook agressie op gaat spelen, hoe hij langzaam het gedrag lijkt over te nemen van zijn vader. Meeslepend vond ik dat.

Het verhaal leest makkelijk. Maar wat ik jammer vond was dat de verhaallijn van Albert niet werd afgeschreven. De verhaallijn van Karien wel. Maar juist bij Albert had ik nog vragen, maar daar heb ik nu helaas geen antwoord op gekregen, ik zal ze er zelf bij moeten verzinnen…


3 reacties

 • 27 februari, 2013 om 19:41
  Annelies zegt:

  Klinkt erg spannend!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 27 februari, 2013 om 22:22
  Joany de Vries zegt:

  Dat klinkt als een erg mooi boek. Wel jammer dat de verhaallijn van Albert niet echt wordt afgesloten. Ik kan een open einde van tijd tot tijd wel waarderen, maar in een thriller kan ik er niet zo heel goed tegen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Joany de Vries Beantwoorden

 • 27 februari, 2013 om 22:26
  Leesdame zegt:

  Ik wou toch graag een aantal dingen weten, maar ja… het zat er niet in 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Leugens van Helen Vreeswijk

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten