27 februari 2013

Leugens van Helen Vreeswijk

leugens cover

Leugens is een YA-thriller van Helen Vreeswijk en die heb ik vorige week gelezen, maar ik was nog niet toegekomen aan het schrijven van de leeservaring. Vandaag dus wel, dus bij deze…

Albert is een puberjongen van 17. Zijn vader mishandelt zijn moeder en de sfeer is daarom thuis om te snijden. Albert heeft vooral foute vrienden, Albert spijbelt van school en werkt daar zijn moeder aardig mee op de zenuwen. Hij liegt thuis over alles wat hij doet. Dan leert hij Evelien kennen, een lief en wat ouder meisje, maar ook tegen haar liegt hij.

Hij vertelt dat het thuis perfect gaat, dat zijn vader tof is en nog wat meer leugens. Evelien komt daar achter en als Albert haar de waarheid wil vertellen, gelooft ze hem al niet meer. Albert krijgt het benauwd van zijn verstikkende leven vol leugens en alles stapelt zich op. Hij komt steeds verder in problemen, totdat het helemaal misgaat.

Leugens vertelt twee verhaallijnen. Die van Albert en die van zijn moeder Karien. Karien praat het gedrag van haar man eerst nog goed. Ze doet er alles aan om het hem naar de zin te maken, maar je merkt al gauw dat Karien bijna bezwijkt van de grote druk die ze thuis ervaart. Karien heeft ook heel wat te stellen met haar zoon Albert. Ook bij Karien stapelt alles zich op: de sfeer thuis, haar man die haar zo intimideert dat ze constant op haar tenen loopt en haar beste vriendin die plots in het ziekenhuis belandt na een ernstig ongeluk.

Leugens is een aangrijpend verhaal. Helen Vreeswijk weet de sfeer goed te omschrijven en daardoor ervaar je bijna zelf de druk die de personages ervaren in het verhalen. Ook zie je al gauw dat Albert steeds verder in de problemen zal komen, hij maakt foute keuzes en hij liegt over alles. Ook kun je goed zien hoe bij Albert langzaam ook agressie op gaat spelen, hoe hij langzaam het gedrag lijkt over te nemen van zijn vader. Meeslepend vond ik dat.

Het verhaal leest makkelijk. Maar wat ik jammer vond was dat de verhaallijn van Albert niet werd afgeschreven. De verhaallijn van Karien wel. Maar juist bij Albert had ik nog vragen, maar daar heb ik nu helaas geen antwoord op gekregen, ik zal ze er zelf bij moeten verzinnen…

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: