17 juni 2017

Hoofdzaak van Mariska Overman

De omslagtekst van ‘Hoofdzaak’ sprak mij meteen aan: een hoofd wordt gevonden op een keukentafel… Dat lees je niet snel in een Nederlandse thriller! Voor ik het wist had ik al een kwart gelezen en werd het tijd om te gaan slapen.

Isabel Dieudonné is werkzaam als specialiste in Postmortale zorg. Twee jaar eerder was ze werkzaam als rechercheur, maar na een heftige zaak stopte ze daarmee. Haar halfbroer David is rechercheur en roept haar hulp in als hij een hoofd op zijn keukentafel vindt. Een hoofd zonder lichaam… De politie staat voor een raadsel.

Gedetailleerde omschrijvingen

Er volgt een onderzoek… van wie is het hoofd én waar is het lichaam zelf gebleven? Waarom ligt het in de keuken van David? Ondertussen volgen we ook Isabel tijdens haar werk in het mortuarium. Met veel zorg en precisie verzorgt ze daar overledenen en maakt ze toonbaar voor de naaste familie. Isabel ondersteunt ook de politie met de ‘hoofdzaak’. Ook krijgen we een kijkje in het privéleven van Isabel.

Mariska Overman schrijft bijna filmisch! De sfeeromschrijvingen zijn zo gedetailleerd, dat je alles gewoon voor je ziet. Een verlaten parkeerplaats, een ziekenhuis vroeg in de ochtend, landweggetjes, het huis van Isabel… alles is zo intens beschreven dat het zo gebruikt kan worden voor film of tv.

Niet alleen de omgeving, maar ook de handelingen krijgen veel aandacht van Mariska Overman. Zo las ik geboeid de passages over het verzorgen van overledenen, maar ook het pathologisch onderzoek is gedetailleerd omschreven, verweven met interessante feitjes. De dood is geen taboe in dit boek, Mariska schrijft er open over en neemt de lezer mee in een wereld die vaak achter gesloten deuren blijft.

Luguber en verslavend, maar ook een beetje ongeloofwaardig

Maar het draait natuurlijk ook om de moord… en die is lekker luguber! Een hoofd op een keukentafel! Hoe is dat gebeurd? Uiteraard wordt hier ook uitvoerig aandacht aan besteedt. Later in het boek zelfs een uitleg hoe de moord heeft plaats gevonden. De ontknoping is vergezocht, maar wel heel verrassend. Lang blijft het namelijk een raadsel hoe het precies zit.

De cliffhangers in het verhaal maken ‘Hoofdzaak’ verslavend om door te lezen! Jammer vind ik wel dat er wat ongeloofwaardige punten in het verhaal zitten. In het dankwoord verklaart Mariska Overman zelf dat ze dit ook beseft. Het is natuurlijk fictie. Maar toch blijf ik het jammer vinden… als de ongeloofwaardige puntjes, juist wat geloofwaardiger waren gemaakt, dan had de puzzel perfect en vloeiend in elkaar gepast. Nu zitten er toch wat ruwe randjes van puzzelstukjes die niet helemaal passen.

Buiten dat is ‘Hoofdzaak’ een lugubere, spannende en originele thriller! Mariska Overman is naast schrijfster ook columniste en schrijft over de dood en rouw. Samen met haar man heeft ze een communicatiebureau wat de dood bespreekbaar maakt: Bureau MORBidee.