8 juni 2018

Mus van Kristof Desmet

‘Mus’ is een eigentijdse YA-roman van de Vlaamse schrijver Kristof Desmet. ‘Mus’ draait om wanhoop, acceptatie en eenzaamheid.

De ouders van Mus zijn gescheiden. Haar vader heeft een (veel jongere) vriendin en nu kondigt haar moeder ook al een nieuwe relatie aan. Niet zomaar een relatie, nee de moeder van Mus is verliefd op haar collega Luc. Hij wordt ook wel “De Kwal” genoemd door de leerlingen. Mus en haar broer Brix vinden deze nieuwe situatie vreselijk, maar wat kunnen ze er aan doen? Kunnen ze het tij nog keren?

Sterk begin

‘Mus’ begint erg sterk en wekt nieuwsgierigheid op. Mus wordt namelijk opgenomen in een kliniek, met een verwond gezicht. Ze is nogal in zichzelf gekeerd, maar besluit uiteindelijk haar verhaal op papier te zetten. Als lezer ben je meteen benieuwd waarom Mus in deze kliniek zit en waarom ze natuurlijk gewond is.

Dan duikt de auteur terug het verleden in. De moeder van Mus krijgt een nieuwe relatie en Mus heeft het hier bijzonder moeilijk mee. Haar moeder is ook docent, dus de roddels over deze relatie blijven op school niet lang weg. Ook wordt ze geplaagd door nachtmerries over de nieuwe vriendin van haar vader. Mus heeft veel moeite met het accepteren van de scheiding, maar misschien nog wel meer moeite met het feit dat haar ouders ervoor kiezen om door te gaan met hun leven, terwijl het leven van Mus nogal overhoop is gegooid.

Eenzaamheid en wanhoop

Mus verzint manieren om Luc uit hun leven te bannen. Maar haar moeder begrijpt haar niet, zij denkt dat Mus haar het geluk niet gunt. Het loopt aardig uit de hand als Mus wegloopt van huis en daarna steeds verder in de problemen raakt.

De auteur heeft veel aandacht voor de gevoelens van Mus. Hij geeft haar verschillende emoties en op de eerste plaatst lijkt dat vooral woede en dwarsheid, maar er zit veel meer achter. Verwardheid, eenzaamheid, onzekerheid en wanhoop. Een mooie metafoor in het boek is het stuk waarin Mus zich per ongeluk laat opsluiten in een kerk. Het gebouw is groot en Mus zit gevangen. Zo is het ook in haar hoofd… Hoe groot en breed je gedachtegang ook is, soms zit je gevangen in je eigen gedachtes.

Kristof Desmet is zelf docent en staat midden in de belevingswereld van scholieren. Hij schenkt niet alleen aandacht aan het omgaan met het feit dat je ouders zijn gescheiden, maar ook aan cyberpesten en omgaan met depressieve gevoelens. Hoewel het boek vlot leest, kan het thema moeilijk en mogelijk confronterend zijn.