1 december 2023

24 uur van Marcel van Driel

24 uur cover

Dit spannende kat- en muisspel van Marcel van Driel lees je in één avond of middag lekker uit. Het idee achter deze ya-thriller vond ik heel origineel.

Twee gewapende jongens spelen graag een spel met andere jongeren. Het is voor hun een spannend tijdverdrijf, maar een strijd van leven en dood voor hun slachtoffers. Het spel: 24 uur in leven blijven zonder jas, telefoon, geld en op blote voeten. Lukt dat, zonder dat je de regels van het spel overtreedt, dan krijg je 10.000 euro. Anders een kogel…

Opgejaagd gevoel

De zestienjarige Claire is hun volgende slachtoffer, als flitsbezorger rijdt ze recht in hun fuik. Met trackers wordt ze terug de straat op gestuurd om het spel te spelen. De jongens leggen rustig uit waarom ze beter niet naar de politie kan gaan en dat ontsnappen onmogelijk is. Claire is echter heel intelligent en weet op geraffineerde wijze de regels uiteindelijk in haar voordeel te veranderen. Dit gaat niet zonder slag of stoot.

Het verhaal begint in Parijs en in dit mysterieuze eerste hoofdstuk voel je al direct de dreiging van het verhaal. Het concept van twee jonge mannen die het heerlijk vinden om iemand op te jagen en te doden is erg spannend, maar ook gruwelijk. Ik voelde me als lezer net zo opgejaagd als Claire. Daarnaast schrijft Marcel van Driel in een razend tempo en weet hij de spanning non stop hoog te houden.

In de december

’24 uur’ speelt zich af in Nederland in december. Het is koud, dat is juist een extra element in dit verhaal, want Claire moet haar jas afleveren en op blote voeten de straat op. Terwijl de mensen om haar heen naar kerst toewerken puzzelt Claire uit hoe ze zichzelf uit dit spel moet zien te redden. Een paar keer krijgt ze prachtige ideeën, maar de jongens zijn natuurlijk ook niet dom. Dit leidt tot zenuwslopende situaties.

Uiteraard houdt Marcel van Driel rekening met de jonge lezer, maar ik moet als volwassen lezer toch toegeven dat ik van dit korte ya-verhaal kippenvel kreeg. Meer dan bij sommige thrillers voor volwassenen. De kans is heel klein dat dit in werkelijkheid zou gebeuren, maar toch denk je steeds: wat als mij dit zou overkomen, wat zou ik dan doen?! ’24 uur’ is een krachtig verhaal en zeker een aanrader!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: