21 maart 2023

Carmen Mola, hoe zit dat nou?

Je hebt de naam waarschijnlijk al vaak voorbij zien komen: Carmen Mola. Een Spaanse auteur van -best wel- gruwelijke thrillers. Bekend van de Elena Blanco-serie.

Carmen Mola kwam ooit per toeval op mijn pad. Iemand was op Hebban op zoek naar een specifieke thriller en Guy Doms dacht dat ze ‘Het duistere net’ bedoelde. Dat bleek niet zo te zijn, maar ik had het boek ondertussen al op Kobo Plus gevonden en was al begonnen. Ik had op dat moment zin in een gruwelijke thriller. Die kreeg ik ook!

Het grote geheim achter het pseudoniem

Ik wist al meteen dat Carmen Mola een pseudoniem was. Toen dacht ik nog dat er een vrouwelijke auteur achter zat en omdat ik nieuwsgierig was naar meer werk heb ik een aantal Spaanse schrijfsters opgezocht via Google om te kijken of ik verbanden kon vinden. Maar ik had het mis en goed ook! Naast de Elena-Blanco serie is er ook een standalone verschenen, namelijk ‘Het beest’. Dat boek heeft in Spanje een belangrijke prijs gewonnen. Het boek viel in de prijzen bij de Premio Planeta en natuurlijk moest de auteur de prijs in ontvangst nemen.

Er liep echter geen vrouw het podium op, maar drie mannen! Agustín Martínez, Jorge Díaz and Antonio Mercero bleken te schrijven onder het pseudoniem Carmen Mola. De drie vliegen op de covers van de drie boeken die verschenen zijn in de Elena Blanco serie waren al een hint.

De stijl van Carmen Mola

En als je het weet, dan valt het ook op in de boeken. Zeker bij ‘Het jaar van het varken’ viel mij op dat ik verschillende schrijfstijlen tegenkwam. Soms is het verhaal heel to the point, dan weer wordt er uitgebreid uitleg over iets gegeven. Daarnaast staan de boeken van Mola bekend om hun beeldende beschrijving van de Spaanse locaties. Soms lijkt het alsof je tussen de lugubere passages door een reisgids aan het lezen bent. Niet alleen de locaties worden gedetailleerd omschreven, maar ook de wrede en smerige daden in het boek. Dat is iets waar je van moet houden.

‘Het beest’ is weer iets totaal anders, want het is een historische thriller. Het speelt zich in de 19e eeuw in Madrid. De onderste laag van de samenleving staat centraal. Een leven in armoede, vuil en oorlog en daarbovenop een cholera-pandemie en een meedogenloze moordenaar die door de stad sluipt, genaamd ‘het beest’. In de boeken krijg je erg veel Spaanse namen van personages op je bordje. Misschien iets teveel, daarom schrijf ik bij deze boeken eerst de personages en hun rol in het verhaal op.

De boeken, inclusief de juiste volgorde

De Elena Blanco serie:

  1. De zigeunerbruid
  2. Het duistere net (klik)
  3. Het jaar van het varken (klik)
  4. Las madres (nog niet in Nederlandse vertaling verschenen)

Het beest (standalone)