8 januari 2014

Cocktails & ketchup van Maren Stoffels

cocktails & ketchup cover

Ik schreef laatst al dat het me leuk lijkt om wat vaker te bloggen over jeugdboeken. En op de een of andere manier vind ik woensdag daar een leuke dag voor. Dus vandaag mijn mijn eerste kinderboek van dit jaar: ‘Cocktails & Ketchup’ van Maren Stoffels.

Het gaat over Sofie en zij zit op de middelbare school. Ze is bevriend met Roosmarijn, Bella en ze heeft  ook een internetvriendin: Floor.  Op een dag komt er een nieuwe leerling: Lewi. Lewi is heel anders dan de andere leerlingen. Als Sofie tijdens de gymles naast Lewi op de bank zit raken ze in gesprek en niet veel later is de vriendschap beklonken.

Lewi is stoer: ze rookt, ze zingt in een band, ze trekt zich van niemand wat aan en leeft zoals zij dat wil. De vrienden van Sofie waarschuwen haar steeds, maar Sofie trekt zich er niks van aan en blijft Lewi trouw.  Door Lewi komt Sofie in vervelende situaties terecht en daardoor haken haar vrienden af. Verder wordt Sofie verliefd op de wat oudere Alex. Maar is die liefde wel oprecht wederzijds?!

‘Cocktails & Ketchup’ leest lekker vlot door. Het is duidelijk een boek voor de jeugd, met herkenbare situaties. Als je het zelf niet hebt meegemaakt op de middelbare, dan heb je het vast ooit een keer zien gebeuren: een zogenaamde vriendin die in gezonde vriendschappen gaat stoken. Dat zie je aankomen, dat zie je gebeuren en niemand lijkt te luisteren op zo’n moment. Sofie ook niet. Sofie geniet van haar vriendschap met Lewi, totdat ze dingen moet gaan doen die ze eigenlijk niet wil.

Ik vind dat Maren Stoffels leuk kan schrijven. De schrijfstijl is simpel en boeiend.  Het thema vind ik goed gekozen: (verkeerde) vriendschap en alle gevolgen daarvan. Heel herkenbaar en actueel verhaal dus! Verder wordt in het boek naar veel situaties uit het verleden gewezen: dat Sofie gepest is op school, de anorexia van Floor en nog wat andere details. Ik kwam er al snel achter dat dit een serie bleek te zijn en ik het derde deel aan het lezen was. Nou ja, dat gaf niks, want  het las prima los daarvan. Maar nu ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar de eerste twee delen.


10 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: