18 november 2017

Dagboek van een boekverkoper van Shaun Bythell

‘Dagboek van een boekverkoper’ is een leuk en gemoedelijk dagboek van Shaun Bythell. Een heel jaar lang hield hij een dagboek bij over het wel en wee in zijn Schotse boekhandel.

Op het eerste gezicht lijkt Shaun een beetje knorrig, maar tussen de regels zit heel wat humor en liefde verstopt. Hij houdt van zijn werk, is sarcastisch en drijft de spot met zijn werknemers, maar ondertussen geeft hij ook veel om ze. Hij rijdt rond en haalt boeken op bij allerlei huishoudens en verkoopt ze door. Hij haat het digitale tijdperk, maar kan tegelijkertijd niet zonder.

Wigtown

De boekhandel van Shaun Bythell is te vinden het Schotse kustplaatsje Wigtown. Het is een gemoedelijk plaatsje, waar ook van alles georganiseerd wordt. Shaun doet zijn werk graag en leest tijdens vrije momenten het ene boek na het andere boek. Hij komt in aanraking met allerlei klanten en rekent vaak sarcastisch en/of scherp af met flauwe grappenmakers. Of soms zwijgt hij gewoon, maar denkt hij het zijne ervan.

Het personeel is toegewijd, maar ook eigenwijs. Zo creëert Nicky graag eigen genres en bijbehorende labels, wat Shaun weer niet goed vindt. Ook heeft Nicky een hekel aan boeken invoeren, wat Shaun haar vervolgens dan uitgebreid laat doen. Er zit een duidelijke vorm van onderling plagen en humor in en tussen de regels door ook veel liefde en respect voor elkaar.

Dagboek

Het boek is opgedeeld in twaalf maanden. Elke maand is een hoofdstuk. Zo’n hoofdstuk is dan weer opgedeeld in korte dagboekstukjes. Het leest vlot en prettig. Her en der vind je ook wat foto’s terug. Bijvoorbeeld van kat Captain, die graag in de boekhandel is.

Nieuwsgierig geworden naar de boekhandel zelf? Hieronder in het filmpje wandel je samen met Shaun door zijn winkel. Ik was overigens verrast, want ik had het mij toch allemaal net wat anders voorgesteld.

6 reacties

 • 19 november, 2017 om 18:38
  Hennie zegt:

  Superleuk om een – voor mij dan – nieuwe blog te ontdekken. Je hebt me gelijk al getriggerd met dit boek. Weer eens wat anders dan de gehypte meuk. Ik houd deze in gedachten!


  Hennie
  Beantwoorden

 • 25 november, 2017 om 13:54
  Marcia zegt:

  Ik zag dit boek liggen op de boekenbeurs en mijn interesse was meteen gewekt. Voorlopig heb ik het boek nog niet aangeschaft, maar deze recensie doet me toch wel verlangen naar meer 😉


  Marcia
  Beantwoorden

  • 25 november, 2017 om 15:04
   Leesdame zegt:

   Ik vind de filmpjes op Youtube van Shaun ook erg leuk, dan krijg je ook een indruk van hoe zijn winkel eruitziet. 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 4 december, 2017 om 11:01
  Joel zegt:

  Wat is u review rondom dit boek?


Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: