31 oktober 2023

De bloedzomer van 1997 van Daniëlle Bakhuis

Dit is het derde deel in de serie rondom het fictieve plaatsje Westerdam. Dit is een boek dat prima past bij Halloween en het zit vol verwijzingen naar films uit 1997!

Wie het Dirtbag-spelletje verliest gaat dood, dat is een urban legend. Jason, Laura, Alice, Denise, Monica, Edward en Joyce geloven er niet zo in en zien het vooral als een grappig spelletje. Maar dat wordt anders wanneer er daadwerkelijk doden vallen. In Westerdam is Dirtbag actief en misschien heeft hij/zij het wel op jou voorzien…

Terug naar de jaren ’90

Het verhaal deed me denken aan de film ‘Scream’, ‘Urban legend’ en ‘I know wat you did last summer’. Dat waren toen in die tijd bekende films, ik heb ze zelf al tig keer gezien. De personages praten ook over deze films. De sfeer in dit verhaal wordt al meteen grimmig neergezet. De groep personages wordt naarmate het verhaal vordert ook steeds kleiner. Dus het is leuk om mee te puzzelen wie het heeft gedaan.

In het verhaal wisselt het perspectief regelmatig. Maar niet alle personages zijn even goed uitgewerkt. Op één iemand na en dat is Joyce. Zij woont met haar moeder en broertje in een krakkemikkige caravan, dit probeert ze geheim te houden. Joyce is de nieuweling in de vriendengroep. Het verhaal richt zich vervolgens meer op de actie en de moorden. Wederom zitten er urban legends verstopt tussen de regels. Zoals bijvoorbeeld de man op de achterbank.

Knipoogjes en een bizarre twist

Ik vond het geen eng verhaal, maar ik ben misschien ook niet (meer) de doelgroep. Ik vond het wel vermakelijk en de leuke knipoogjes naar 1997 kon ik wel waarderen. Ik heb dat jaar bewust als tiener meegemaakt. In het verhaal staan ook illustraties en ik kan me voorstellen dat dit prettiger leest voor tieners, omdat ze er nu af en toe beeld bij krijgen.

Daniëlle Bakhuis weet de lezer op het eind ook weer te verrassen met een bizarre twist. Waardoor je weer met een hele blik naar het verhaal kijkt. Want ja, wat als ze gelijk heeft? Heb je dan als lezer iets over het hoofd gezien? ‘De bloedzomer van 1997’ is een tienerslasher in boekvorm, maar voor mij net niet eng genoeg.