2 november 2023

Grenzeloos van Marlies Slegers

Ik vind deze novelle van Marlies Slegers een absolute aanrader voor middelbare scholieren! Het gaat over grensoverschrijdend gedrag en het verhaal zet je aan het denken.

De 16-jarige Tabitha is op een feestje bij Dox en zijn vrienden. Er zijn medescholieren aanwezig en er wordt stiekem drank geschonken. Tabitha en Dox zonderen zich af en Dox wil duidelijk meer van Tabitha, zij is echter erg dronken. De dag erna probeert Tabitha zich te herinneren wat er is gebeurd, maar wanneer zij Dox om uitleg vraagt ontkent hij alles.

Verschillende versies

Volgens Dox is er dus niks gebeurd. Maar er zijn nogal wat versies in omloop over wat er die avond wél is gebeurd. Tabitha zelf weet het niet meer. Ze zit ondertussen onder de blauwe plekken, haar fiets is stuk en ze vindt bloed. De populaire Dox zegt dat er niks bijzonders is gebeurd. Maar ondertussen blijkt dat er een filmpje is gemaakt die avond en op dat filmpje is te zien wat er wel is gebeurd. Tabitha is radeloos en wil het filmpje zien. Maar ondertussen zijn er al verschillende versies van “de waarheid” in omloop.

Marlies Slegers laat verschillende scholieren aan het woord, hierdoor krijg je een duidelijk beeld over wat iemand denkt over de betreffende situatie en dat verschilt nogal. Tabitha zou zichzelf hebben opgedrongen volgens sommige mensen, maar volgens het filmpje gebeurde er toch wat anders… En ook over dat filmpje zijn de meningen verdeeld. De lezer leert in dit spannende verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook over loyaliteit in vriendschappen.

Ook voor ouders/verzorgers en docenten

Doordat Marlies Slegers de perspectieven wisselt krijg je ook een beeld van wat de omstanders denken en vinden in deze situatie en dat geeft stof tot nadenken. Dit kan confronterend zijn! De novelle is erg kort, maar ook krachtig. Kort genoeg voor scholieren die niet zo van lezen houden, maar iets te kort voor lezers die juist wel meer behoefte hebben aan verdieping en nog meer hadden willen weten over de personages.

‘Grenzeloos’ is niet alleen een aanrader voor scholieren, ook ouders/verzorgers en docenten kunnen deze novelle lezen. Het geeft een duidelijk en krachtig beeld over groepsdynamiek en wat er speelt onderling tussen scholieren. ‘Grenzeloos’ is dan ook erg geschikt om klassikaal te lezen om er na afloop uitgebreid over te praten. Daarnaast geeft dit verhaal ook een ingang naar wederom een goed gesprek met elkaar over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Nee is altijd nee!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: