De kick van Helen Vreeswijk

de kick cover‘De kick’ gaf me een somber gevoel na het lezen. Ik was er nogal stil van en vond op sommige momenten het boek net wat over het randje gaan.

‘De kick’ gaat over een vriendengroep… Frits, Maurice, Peter, Danny en Steef. Ze gaan met elkaar om. Wonen en leven riant en zijn erg verwend. Op een avond kijken ze een actiefilm over wraak. Het maakt iets in de jongens wakker. Want wraak nemen op iemand die jou heeft gekwetst of heeft vernederd, dat is misschien niet zo’n gek idee, menen de jongens.

Ze worden enthousiast en besluiten dat ieder voor zichzelf een wraakactie mag bedenken. Die papiertjes worden als lootjes bij elkaar gehusseld en om de zoveel tijd zullen ze een wraakactie eruit trekken. Die voeren ze dan uit. De wraakacties zijn niet mild te noemen. Van extreme vernielingen, tot zinloos geweld, tot inbraak en het gebruiken van een bom. De jongens genieten ervan, maar als ze eenmaal helemaal alleen zijn en je even in hun hoofd mag kijken, lees je ook over hun eenzaamheid en hun onzekerheid.

Op de achtergrond is de recherche ook actief. Oude bekende Rob van Buren, Heleen en Sera behandelen de zaken die voortkomen uit de acties van de jongens. Alleen hebben ze totaal geen aanknopingspunt. Op het bureau gaat ook niet alles vlekkeloos.

De wraakacties zijn erg extreem te noemen voor deze jongens. Ik kan me bijna niet voorstellen dat puberjongens met een goede opvoeding tot zulke dingen in staat zijn… Maar het kan, dat geef ik toe. Je leest het maar vaak genoeg in de krant. Toch probeerde Helen Vreeswijk sympathie te winnen voor de groep jongens, door sommige jongens ook een onzekere en/of gevoelige kant mee te geven.

Mooi gegeven, maar als ik diezelfde jongeren dan even later hysterisch lachend iemands eigendommen zie vernielen, is mijn sympathie verloren. Ik voel dan namelijk vooral afgrijzen en werd wat somber van de negatieve houding die de jongens met zich meedragen.

Maar zou dat niet de bedoeling zijn van dit boek? Deze vraag kwam laatst in mij op. Dat het juist zo extreem is opgeschreven, om bij mensen en vooral bij jongeren de ogen te openen. Dat een plannetje in je hoofd iets heel anders is dan een wraakactie daadwerkelijk uitvoeren. Wat voor gevolgen dat heeft, voor jezelf, maar ook voor je familie en natuurlijk de slachtoffers van de wraakactie. Het kan jongeren tot nadenken stemmen.

‘De kick’ is een ya-thriller, maar ook aan te raden voor volwassenen.

 


4 reacties

Reageer op: De kick van Helen VreeswijkCredits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten