2 april 2012

De kring van Jacqueline Epskamp

de kring cover

De kring is een young adult thriller. Dus geen literaire thriller zoals op de kaft staat. Maar goed, uitgeverij Anthos ziet dat gewoon als een soort etiketje volgens mij… Daar kan ik zo al een blog over vullen, maar ik hou het toch maar op een leeservaring!

De kring begint in Limburg. Tes woont bij haar gescheiden moeder en haar vader heeft ze al jaren niet gezien. Op de verjaardag van haar moeder verrast Tes haar met een surprise-party en een zelfgebakken taart. Maar door het noodlot komt de moeder van Tes te overlijden na bizar incident.

Dat gebeurt al vrij snel in het verhaal. Tes gaat daarna bij haar vader wonen in een streng gelovig dorpje vlakbij het Veluwemeer. In dat kleine dorpje vind Tes aansluiting bij een groepje leerlingen die zichzelf ‘afgezanten’ noemen van ‘De Kring’. In een ijskelder komen ze bij elkaar en doen daar occulte rituelen. Tes hoopt dat ‘De Kring’ haar kan helpen om weer contact te krijgen met haar moeder. Hiervoor moet Tes haar eigen grenzen verleggen.

Het verhaal kabbelde voort totdat het laatste stuk van het verhaal ineens heel erg snel gaat. Wat mij opviel was dat de verhoudingen tussen de personages heel realistisch worden beschreven. Zo voel je in het begin echt de onwennigheid tussen Tes en haar vader. De spanning heb ik wel een beetje gemist. Het is op zich wel een onderhoudend verhaal, het leest vlot door de korte hoofdstukken. Maar echt voelbare spanning is vaak niet aanwezig. Daarbij komt nog bij dat ik het einde nogal vaag vond en ook een beetje ongeloofwaardig. Al met al best een leuke leeservaring en ik kom op 3 sterren uit.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: