De oogst is voorbij van Geert van der Kolk

de oogst is voorbij coverVandaag reizen we naar Afrika. De kaft laat al een treffend beeld zien van wat we kunnen verwachten.

We reizen mee met Andries Jordaan, een Nederlandse ingenieur die zich bezig gaat houden met een ontwikkelingsproject. In Afrika aangekomen blijkt het allemaal niet zo makkelijk te gaan als verwacht. Autoriteiten liggen erg dwars, de bevolking is moeilijk te doorgronden, de cultuur is wennen, bijna niemand is écht eerlijk en dan wordt hij ook nog verliefd op de Engelse arts Pippa, terwijl hij in Nederland een gezin heeft.

Geert van der Kolk kende ik nog niet, maar ik maakte kennis met een ware verteller. Zo’n verteller die op een verjaardag binnenkomt, gaat zitten en enthousiast over zijn reis gaat vertellen. Met twinkelende ogen, anekdotes en grimmige toestanden. De hele kamer luistert en de uren vliegen voorbij. Ken je dat gevoel? Dat had ik dus bij het lezen van ‘De oogst is voorbij’.

Het was oorspronkelijk een reisverhaal, maar Geert van der Kolk maakte er uiteindelijk een roman van. Andries Jordaan is een eigenzinnige man. Hij verlaat vrouw en kinderen om zich op een ontwikkelingsproject te storten in Oost-Horr. Het is een dor en droog Afrikaans plaatsje en Jordaan wil er akkers bouwen. Arts Pippa wil er een kliniek openen. De autoriteiten hebben zo hun eigen logica en denken erg makkelijk over bepaalde zaken en vooral over geld. Vaak weten de autoriteiten het zo te draaien dat ze er zelf beter van worden en het geld verdwijnt vaak even snel als het kwam. Dweilen met de kraan open, zo vat Jordaan het zelf al samen.

Jordaan wordt verliefd op Pippa, maar ondertussen bemoeit zijn vrouw uit Nederland zich ook met van alles. Ze wil dat hij terugkomt en zo niet, dan zet ze een scheiding in gang. Terwijl Jordaan bezig is met het ontwikkelingsproject hijgt de scheiding in zijn nek, verdwijnt het geld steeds sneller en lijkt er niets gerealiseerd te kunnen worden van wat hij in zijn gedachten had.

Geert van der Kolk schrijft prettig, maar lijkt soms niet te kunnen kiezen naar mijn gevoel. Wil hij nou over het ontwikkelingsproject praten, of over de relaties van Jordaan? Soms bekroop me het gevoel dat de relatieproblematiek beter niet aanwezig had kunnen zijn. Per slot van rekening is het hele verhaal over het ontwikkelingsproject al boeiend genoeg en zijn de gesprekken met de autoriteiten vermakelijk om te lezen. Ik denk dat als de cliché relatie tussen Jordaan en de dokter er niet in had gezeten, het verhaal nog sterker was geweest.

Het laatste stuk wordt grimmig. Jordaan lijkt zichzelf steeds meer te verliezen en ook in het land is de sfeer grimmig geworden. Jordaans karakter lijkt een reflectie te worden van zijn omgeving. Zijn wanhoop over zijn eigen leven en relaties wordt echter bij vlagen storend en leidt af.

Onbewust leer je met dit boek veel over de cultuur in Oost-Horr en het opzetten van een ontwikkelingsproject. Helaas zijn sommige vooroordelen werkelijkheid. Er gaat inderdaad een hoop geld verloren en er wordt ook vaak geld verkeerd gebruikt en soms komt geld helemaal niet aan op de plek waar het moet aankomen. Schrijnend en ik was het op dat punt wel eens met Jordaan: dweilen met de kraan open.

Kortom: het is een boeiend boek om over na te denken, om over te praten en om iets te leren over ontwikkelingsprojecten.


4 reacties

 • 20 maart, 2016 om 19:55
  saartje zegt:

  Klinkt een beetje als ‘Een Honger’ van Jamal Ouariachi. Dat gaat ook over het falen van ontwikkelingshulp en daarin zit ook een relatie die niet hoefde. Natuurlijk is ontwikkelingshulp wel een interessant thema. En ik vind de cover ook mooi.

  Ikhartje(1) deze reactie

  saartje Beantwoorden

  • 20 maart, 2016 om 21:36
   Leesdame zegt:

   De kaft is inderdaad heel mooi en het is ook precies de sfeer die Geert van der Kolk beschrijft.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 20 maart, 2016 om 23:24
  jannietr zegt:

  Ik las eerder Noordtij van hem, een historische roman. Als je meer van hem wilt lezen kan ik je die aanraden.

  Ikhartje(1) deze reactie

  jannietr Beantwoorden

Reageer op: De oogst is voorbij van Geert van der Kolk

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten