De Plaza van S.L. Grey

de plaza coverDe Plaza is een young-adult en horror-achtig verhaal uit Zuid-Afrika. Het zou me niks verbazen als dit boek verfilmd zou worden, want dit verhaal is wel geschikt daarvoor.

De Plaza is een winkelcentrum. Er zijn twee hoofdpersonages. Rhoda en Dan. Rhoda komt met haar oppaskind naar het winkelcentrum om drugs te scoren. Rhoda heeft allerlei problemen en een opvallend litteken op haar gezicht. Dan is een verkoper en werkt bij de boekhandel in De Plaza. Rhoda en Dan komen elkaar tegen als Rhoda haar oppaskind kwijtraakt in het winkelcentrum.

Rhoda is wanhopig en eist dat Dan mee helpt zoeken. Dat botst in het begin een beetje, maar later blijken ze goed op elkaar ingespeeld te zijn. Ze verdwalen achter de schermen van De Plaza. Dat is een doolhof van smerige gangen en trappen en vreemde situaties, zoals op elkaar gestapelde paspoppen. Ondertussen krijgen ze vreemde smsjes binnen en doen ze mee te doen aan een soort quiz in een lift.

Na een lange zoektocht blijken ze terug te zijn in De Plaza en Rhoda en Dan zijn opgelucht. Maar, er is iets vreemds… Ze zijn dan wel terug in De Plaza, maar eigenlijk ook weer niet… Het is een vreemd complex geworden, met verkopers die vastgeketend zitten aan de kassa. Een plek waar shoppen horror-achtige vormen heeft aangenomen en wordt verheerlijkt. Waar uitgemergelde vrouwen aanbeden worden, maar een fastfoodketen calosticks (friet) en mierzoete stroperige cola verkoopt.

Het boek leest als een soort achtbaan. Er gebeurd ontzettend veel in dit boek en daar moest ik mijn hoofd bijhouden, want knipperen en je mist wat bij wijze van spreken. Zoals bijvoorbeeld het moment als ze verdwalen achter de schermen. Ze gaan van parkeerdek naar parkeerdek… Trappen op en af en ik kon op een gegeven moment geen beeld meer vormen van hoe het eruitzag en waar ze precies waren.

Het gedeelte waar ze terugkomen in een valse werkelijkheid van De Plaza vond ik het meest interessant. Tussen de regels door wordt het koopgedrag en de bekende marketingstrategieën op de hak genomen. Vooral materialisme speelt een grote rol in dit verhaal. Tijdens het lezen dacht ik dan ook na over mijn eigen koopgedrag. In hoeverre laat ik me leiden door die strategieën?

De schrijfstijl is op zich redelijk, maar de personages raakte mij niet echt. Ik had weinig met Rhoda en weinig met Dan. Ik heb dit boek meer gelezen vanwege het verhaal en het thema. De Plaza is een avontuurlijke en bizarre reis door een winkelcentrum in een parallelle wereld. Ik was er nieuwsgierig naar, ik heb er een leuke mee tijd mee gehad en ik ben nu weer voldaan.


3 reacties

 • 28 mei, 2013 om 15:19
  Mieke Schepens zegt:

  Duidelijke review !

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mieke Schepens Beantwoorden

 • 28 mei, 2013 om 19:07
  boekblogger zegt:

  Ik vond het denk ik beter dan jij, maar vond ook het verhaal zelf het beste onderdeel. De personages waren inderdaad niet zo sterk, en toen ze de trappen afgingen, raakte ik ook een beetje de draad kwijt van waar ze nu zaten. Dat ging te lang door.

  Maar de alternative wereld was wel heel goed bedacht en dat vond ik erg leuk om te lezen en over na te denken.

  Ikhartje(1) deze reactie

  boekblogger Beantwoorden

 • 29 mei, 2013 om 21:27
  Joany de Vries zegt:

  Wat een heldere recensie. Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar het boek omdat je zegt dat het voelt als een ritje in een achtbaan. Dat klinkt erg veelbelovend.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Joany de Vries Beantwoorden

Reageer op: De Plaza van S.L. Grey

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten