27 mei 2013

De Plaza van S.L. Grey

de plaza cover

De Plaza is een young-adult en horror-achtig verhaal uit Zuid-Afrika. Het zou me niks verbazen als dit boek verfilmd zou worden, want dit verhaal is wel geschikt daarvoor.

De Plaza is een winkelcentrum. Er zijn twee hoofdpersonages. Rhoda en Dan. Rhoda komt met haar oppaskind naar het winkelcentrum om drugs te scoren. Rhoda heeft allerlei problemen en een opvallend litteken op haar gezicht. Dan is een verkoper en werkt bij de boekhandel in De Plaza. Rhoda en Dan komen elkaar tegen als Rhoda haar oppaskind kwijtraakt in het winkelcentrum.

Rhoda is wanhopig en eist dat Dan mee helpt zoeken. Dat botst in het begin een beetje, maar later blijken ze goed op elkaar ingespeeld te zijn. Ze verdwalen achter de schermen van De Plaza. Dat is een doolhof van smerige gangen en trappen en vreemde situaties, zoals op elkaar gestapelde paspoppen. Ondertussen krijgen ze vreemde smsjes binnen en doen ze mee te doen aan een soort quiz in een lift.

Na een lange zoektocht blijken ze terug te zijn in De Plaza en Rhoda en Dan zijn opgelucht. Maar, er is iets vreemds… Ze zijn dan wel terug in De Plaza, maar eigenlijk ook weer niet… Het is een vreemd complex geworden, met verkopers die vastgeketend zitten aan de kassa. Een plek waar shoppen horror-achtige vormen heeft aangenomen en wordt verheerlijkt. Waar uitgemergelde vrouwen aanbeden worden, maar een fastfoodketen calosticks (friet) en mierzoete stroperige cola verkoopt.

Het boek leest als een soort achtbaan. Er gebeurd ontzettend veel in dit boek en daar moest ik mijn hoofd bijhouden, want knipperen en je mist wat bij wijze van spreken. Zoals bijvoorbeeld het moment als ze verdwalen achter de schermen. Ze gaan van parkeerdek naar parkeerdek… Trappen op en af en ik kon op een gegeven moment geen beeld meer vormen van hoe het eruitzag en waar ze precies waren.

Het gedeelte waar ze terugkomen in een valse werkelijkheid van De Plaza vond ik het meest interessant. Tussen de regels door wordt het koopgedrag en de bekende marketingstrategie├źn op de hak genomen. Vooral materialisme speelt een grote rol in dit verhaal. Tijdens het lezen dacht ik dan ook na over mijn eigen koopgedrag. In hoeverre laat ik me leiden door die strategie├źn?

De schrijfstijl is op zich redelijk, maar de personages raakte mij niet echt. Ik had weinig met Rhoda en weinig met Dan. Ik heb dit boek meer gelezen vanwege het verhaal en het thema. De Plaza is een avontuurlijke en bizarre reis door een winkelcentrum in een parallelle wereld. Ik was er nieuwsgierig naar, ik heb er een leuke mee tijd mee gehad en ik ben nu weer voldaan.

3 reacties

 • 28 mei, 2013 om 15:19
  Mieke Schepens

  Duidelijke review ! • 28 mei, 2013 om 19:07
  boekblogger

  Ik vond het denk ik beter dan jij, maar vond ook het verhaal zelf het beste onderdeel. De personages waren inderdaad niet zo sterk, en toen ze de trappen afgingen, raakte ik ook een beetje de draad kwijt van waar ze nu zaten. Dat ging te lang door.

  Maar de alternative wereld was wel heel goed bedacht en dat vond ik erg leuk om te lezen en over na te denken. • 29 mei, 2013 om 21:27
  Joany de Vries

  Wat een heldere recensie. Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar het boek omdat je zegt dat het voelt als een ritje in een achtbaan. Dat klinkt erg veelbelovend.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: