24 mei 2013

Hartsvriendin van Heleen van Royen

de hartsvriendin cover

De Hartsvriendin van Heleen van Royen… Ik begon er sceptisch aan. Want een aantal andere boeken van haar staan op de plank ‘big mistakes’ bij mijn Goodreads-account… Maar mijn nieuwsgierigheid wint het altijd, vooral bij Heleen. Vraag me niet waarom, maar Heleen krijgt altijd een kans bij mij!

De hartsvriendin, waar gaat het over? Het gaat over Yvonne de Graaf. Een gelukkig getrouwde vrouw met twee kinderen en ze heeft een hartsvriendin: Mona. Maar Mona heeft andere dingen aan haar hoofd en op de verjaardag van Yvonne laat Mona het afweten.

Yvonne is gekwetst. Maar haar kinderen weten haar te verrassen met een opmerkelijk cadeau. Een vreemd cadeau… Verder werkt Yvonne vrijwillig bij de Vogelopvang, loopt met het hondje van de buurvrouw en struint in haar vrije tijd rond op Facebook. Gewoon een leuke en normale vrouw dus. Althans dat lijkt zo, want Yvonne laat niet meer met zichzelf sollen na alles wat ze heeft meegemaakt.

In het begin had ik mijn twijfels, het is gebaseerd op het boekje Verboden vruchten wat je vorig jaar bij Kruidvat kreeg. Dat vond ik een bagger verhaal, mag je best weten. Hartsvriendin vond ik meevallen! Het is beter uitgewerkt en heeft ook een andere verhaallijn dan Verboden vruchten.

Heleen heeft een vlotte schrijfstijl, het blijft vaak ook wat aan de oppervlakte zweven, maar dat was niet erg. Ik schreef het al eerder: boeken van Heleen vergelijk ik af en toe met het eten van fastfood: op zijn tijd best lekker, maar niet elke dag. Ik nam me tijdens het lezen voor dat ik me niet zou storen aan de typische Heleen-dingetjes. Want ja, daar ontkom je niet aan. Onzindetails en uitgebreide masturbatiepassages komen voorbij. Maar goed, dat wist ik dus al. Ik had af en toe wel de indruk dat Heleen heel erg haar best heeft gedaan om zoveel mogelijk te schrijven, zodat er genoeg pagina’s waren om het uiteindelijk een roman te noemen… Sommige passages duurde voor mijn gevoel dan ook te lang.

Toch kon Hartsvriendin mij wel boeien uiteindelijk. Dat geef ik toe! Ik vond het in ieder geval leuker dan De Mannentester. Yvonne wist mij te raken. Vooral na de eerste helft van het verhaal kon ik me aardig goed inleven in haar karakter. Net als Yvonne had ik ook mijn twijfels over de arrogante dieetgoeroe en begreep ik waarom ze zich gekwetst voelde door Mona. En stiekem ben ik nu heel nieuwsgierig naar het vervolg en dan heeft Heleen het niet toch niet zo slecht gedaan in mijn ogen!

6 reacties

 • 25 mei, 2013 om 00:15
  Inge zegt:

  Wat goed dat je Heleen (wat klinkt dat lekker amicaal) telkens weer een kans geeft! Ik heb alleen ‘De gelukkige huisvrouw’ gelezen.


 • 25 mei, 2013 om 08:17
  Anneke zegt:

  Ik denk dat als ik het zo lees dat ik dit boek beter kan overslaan.


  Anneke
  Beantwoorden

 • 25 mei, 2013 om 09:35
  Esra Ploeg zegt:

  Hai,
  Ik heb de epub gedownload, omdat ik al twijfels had. Mijn twijfels werden bevestigd. Een boek vol ditjes en datjes, boeketreeks geleuter. Volstrekt oninteressant boek. Je wordt er melig van. En dan die zelfhulpscènes. Zo achterhaald. En Inge met de gelukkige huisvrouw heb je haar enig goede boek gelezen. Heleen zit overduidelijk zonder inspiratie. Laat ze een echte roman gaan schrijven. Weer de zoveelste teleurstelling, net als de Mannentester. Iedere keer wordt je door de mediahype verleid om het toch weer te kopen. Dat is op zich natuurlijk knap van Heleen.


  Esra Ploeg
  Beantwoorden

 • 25 mei, 2013 om 12:24
  Diana zegt:

  hmm heb hem ook als epub , nog niet aan begonnen, ach ja een tussendoortje dan maar leuk voor in de vakantie1


 • 25 mei, 2013 om 13:00
  Annelies zegt:

  Ik ga er niet aan beginnen denk ik. Haar stijl is niet mijn stijl, zeg maar.


  Annelies
  Beantwoorden

 • 26 mei, 2013 om 11:18
  Joany de Vries zegt:

  Ik heb eigenlijk nooit meer dan een paar bladzijden van de Mannentester gelezen van deze schrijfster. Op de een of andere manier spreken haar boeken me niet zo aan.


  Joany de Vries
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: