De sessies van Carla de Jong

de sessies cover

‘De sessies’ is een vervolg op het debuut van Carla de Jong: ‘In retraite‘. Elf jaar geleden verscheen dit debuut en omdat ‘De sessies’ doorborduurt op ‘In retraite’ raad ik aan om eerst dat boek te (her)lezen. Dan begrijp je ook de verhaallijnen beter!

Luc, Ola, Dee en Sonja komen na vijf jaar weer bij elkaar op het landgoed in Friesland. Ze hebben nog genoeg privéproblemen en ze verwijten hun coach Catherine nog steeds de dood van een vorig groepslid. Maar wat ze niet weten is dat Luc nog altijd contact heeft met Catherine en dat zij met haar assistente Leilah in aantocht is…

Gespannen sfeer

Er hangt een gespannen sfeer tussen de groepsleden. Sonja wil liever naar huis en voelt zich boven Catherine staan. Dee voelt zich eenzaam en duikt vaak in de slachtofferrol. Luc heeft nog altijd zware depressies en heeft nu een relatie met Ola. Luc wil heel graag geholpen worden door Catherine.

De groepsleden gaan vaak samen zwemmen in het IJsselmeer. Ze lunchen samen en hebben veel gesprekken met elkaar. Deze gesprekken hebben vaak een gespannen ondertoon. Je voelt dat het broeit en dat de stemming elk moment kan omslaan.

Een interessante twist

In ‘De sessies’ komt iedereen aan het woord. In korte hoofdstukken vertellen Dee, Luc, Ola en Sonja steeds hun kant van het verhaal. Maar ook Catherine en Leilah komen aan het woord. Leilah voelt zich nog altijd in de schaduw van Catherine staan. Je leest wat de personages van elkaar vinden en ze blikken terug op het verleden.

Maar de hautaine Catherine blijkt zelf ook een rugzak vol ballast te dragen. Een huiveringwekkende ballast, met nare herinneringen aan een garage vol exotische dieren en angst. Uiteindelijk veranderen de verhoudingen, Catherine geeft zich zelf bloot en dat geeft het verhaal een interessante twist. Daarna begrijp je als lezer zoveel meer van Catherine’s gedrag!

Een ander interessant personage vind ik Sonja. Ook zij is hautain, maar dan weer net even anders dan Catherine. Zij vindt alles wat Catherine doet flauwekul. Ola en Luc vond ik in het begin wat irritant, maar ook zij groeien in het verhaal. Bij Dee dacht ik vaak: herpak je zelf toch! Maar niets is wat het lijkt in ‘De sessies’.

Psychologische roman

‘De sessies’ is een pittige roman. De aanloop duurt lang, omdat alle personages eerst vertellen hoe de zaken erbij staan. Dat is wel fijn voor de mensen die ‘In retraite’ lang geleden heb gelezen en nog even bijgepraat willen worden. Na die aanloop begint het verhaal echt en wordt het meeslepend. De gesprekken die de personages voeren zijn interessant en zitten goed in elkaar.

Thema’s die aan bod komen zijn eenzaamheid, uit je slachtofferrol durven stappen, je leven op orde krijgen en durven toegeven dat je fout zit met je vooroordelen. Er is ook veel ruimte voor mooie sfeerbeelden in Friesland. ‘De sessies’ is geen gemakkelijk boek voor tussendoor, maar een pittige psychologische roman. Wie geïnteresseerd is in deze wereld zal zeker smullen van alle intriges en psychologische mindgames.


Reageer op: De sessies van Carla de Jong

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten