2 augustus 2020

De sessies van Carla de Jong

‘De sessies’ is een vervolg op het debuut van Carla de Jong: ‘In retraite‘. Elf jaar geleden verscheen dit debuut en omdat ‘De sessies’ doorborduurt op ‘In retraite’ raad ik aan om eerst dat boek te (her)lezen. Dan begrijp je ook de verhaallijnen beter!

Luc, Ola, Dee en Sonja komen na vijf jaar weer bij elkaar op het landgoed in Friesland. Ze hebben nog genoeg privéproblemen en ze verwijten hun coach Catherine nog steeds de dood van een vorig groepslid. Maar wat ze niet weten is dat Luc nog altijd contact heeft met Catherine en dat zij met haar assistente Leilah in aantocht is…

Gespannen sfeer

Er hangt een gespannen sfeer tussen de groepsleden. Sonja wil liever naar huis en voelt zich boven Catherine staan. Dee voelt zich eenzaam en duikt vaak in de slachtofferrol. Luc heeft nog altijd zware depressies en heeft nu een relatie met Ola. Luc wil heel graag geholpen worden door Catherine.

De groepsleden gaan vaak samen zwemmen in het IJsselmeer. Ze lunchen samen en hebben veel gesprekken met elkaar. Deze gesprekken hebben vaak een gespannen ondertoon. Je voelt dat het broeit en dat de stemming elk moment kan omslaan.

Een interessante twist

In ‘De sessies’ komt iedereen aan het woord. In korte hoofdstukken vertellen Dee, Luc, Ola en Sonja steeds hun kant van het verhaal. Maar ook Catherine en Leilah komen aan het woord. Leilah voelt zich nog altijd in de schaduw van Catherine staan. Je leest wat de personages van elkaar vinden en ze blikken terug op het verleden.

Maar de hautaine Catherine blijkt zelf ook een rugzak vol ballast te dragen. Een huiveringwekkende ballast, met nare herinneringen aan een garage vol exotische dieren en angst. Uiteindelijk veranderen de verhoudingen, Catherine geeft zich zelf bloot en dat geeft het verhaal een interessante twist. Daarna begrijp je als lezer zoveel meer van Catherine’s gedrag!

Een ander interessant personage vind ik Sonja. Ook zij is hautain, maar dan weer net even anders dan Catherine. Zij vindt alles wat Catherine doet flauwekul. Ola en Luc vond ik in het begin wat irritant, maar ook zij groeien in het verhaal. Bij Dee dacht ik vaak: herpak je zelf toch! Maar niets is wat het lijkt in ‘De sessies’.

Psychologische roman

‘De sessies’ is een pittige roman. De aanloop duurt lang, omdat alle personages eerst vertellen hoe de zaken erbij staan. Dat is wel fijn voor de mensen die ‘In retraite’ lang geleden heb gelezen en nog even bijgepraat willen worden. Na die aanloop begint het verhaal echt en wordt het meeslepend. De gesprekken die de personages voeren zijn interessant en zitten goed in elkaar.

Thema’s die aan bod komen zijn eenzaamheid, uit je slachtofferrol durven stappen, je leven op orde krijgen en durven toegeven dat je fout zit met je vooroordelen. Er is ook veel ruimte voor mooie sfeerbeelden in Friesland. ‘De sessies’ is geen gemakkelijk boek voor tussendoor, maar een pittige psychologische roman. Wie geïnteresseerd is in deze wereld zal zeker smullen van alle intriges en psychologische mindgames.