24 december 2021

Een jongen met de naam Kerstmis van Matt Haig

Dit boek las ik samen met “De Kobo Plussers Group” op Goodreads. Unaniem was dit boek gekozen als maandboek van december. Ik was erg ontroerd door dit kerstverhaal!

Nikolas woont met zijn vader in Finland. Ze hebben nauwelijks geld. Nikolas speelt met een pop gemaakt van knolraap en praat met zijn muis Miika. Zijn vader krijgt de kans om veel geld te verdienen als hij kan bewijzen dat het dorpje Elfhem echt bestaat, daarvoor moet hij afreizen naar het hoge noorden. Nikolas blijft achter bij zijn gemene tante Carlotta.

Zo ontroerend.

Tante Carlotta haat kinderen, maar ze past op Nikolas voor het geld. Ze is boosaardig en na een hele gemene actie besluit Nikolas zijn vader achterna te reizen. Samen met Miika gaat hij noordwaarts. De tocht is zeer zwaar, maar hij krijgt hulp van een rendier en uiteindelijk ontmoet hij elfen. Echt welkom is hij daar niet. Maar uiteindelijk leert Nikolas daar wel zijn belangrijkste levenslessen.

Het meest emotionele moment vond ik het stukje aan het begin dat tante Carlotta soep gemaakt had van de knolraap. Ik vond dat vreselijk. En ook dat Nikolas buiten moest slapen van haar en dat Miika hem zo trouw bleef.

Veel lessen verstopt tussen de regels

Tijdens het lezen kom je veel wijsheiden en lessen tegen. Over iets onmogelijks gewoon mogelijk maken. Geloven in jezelf en je eigen kracht en ook hoe je als goede leider de juiste invloed kunt hebben op een groep. Daarnaast komen vrijwel alle emoties aan bod. Verdriet, rouw, geluk, ontroering, angst, schrik en boosheid.

Matt Haig is de alleswetende verteller en dat doet hij heel mooi met veel emoties. Hij weet ook alles kort en bondig goed te omschrijven. Zoals de geuren in het dorp Elfhem. Het boek is rijkelijk geïllustreerd door Chris Mould en deze tekeningen passen bij het verhaal. Het is dan ook heel geschikt boek om samen te lezen met kinderen in de decembermaand. Het boek is ook verfilmd en staat op Netflix.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: