25 juni 2020

Geluk is met een K van Nadja Hüpscher

‘Geluk is met een K’ is een heftig en gevoelig boek!

Het gezinsleven van actrice Nadja Hüpscher staat volledig op zijn kop als bij haar man Sander teelbalkanker wordt geconstateerd. Wat volgt is een heftig en langdurig traject van chemokuren en herstel. Alles is ontwricht terwijl tegelijkertijd het normale leven ook doorgaat. Hun twee zoontjes Rein en Benjamin hebben zo hun eigen (kinderlijke) kijk op de situatie. Nadja hield een dagboek bij en deelt ook enkele droge en komische gesprekjes tussen haar en haar kinderen. Haar kinderen spelen trouwens ook graag galgje.

Pijnlijk en gevoelig

Nadja Hüpscher beschrijft de situatie van haar gezin in dagboekvorm. Korte stukjes met soms droge humor, maar ook vaak gevoelig en pijnlijk. Je voelt haar wanhoop en onmacht en tegelijkertijd ’trekt’ het normale leven ook aan haar. Het werk gaat door. De kinderen moeten naar zwemles (wat Benjamin vreselijk vindt) en naar school en zien het ziekenhuis als een speelterrein.

Ze omschrijft hoe het begon, dat Sander een bultje voelde. Ze schrijft over de vooronderzoeken en uitgebreid over de behandeling en hoe zij daar in stond. De kinderen zijn druk en beseffen niet altijd goed wat er speelt en stellen vaak directe en soms ook pijnlijke vragen, maar de manier waarop ze het vragen, maakt het ergens ook komisch. Veel van die dialoogjes worden ook gedeeld in dit boek. Ook staan er her en der kladblaadjes die zijn overgebleven van het spel galgje.

De onmacht is voelbaar

Ik voelde duidelijk de onmacht tussen de regels. Je hebt op zo’n situatie vaak geen vat en Nadja Hüpscher omschrijft dat treffend. Het lange wachten op uitslagen, de constante stroom aan vragen en berichtjes van familie, vrienden en kennissen en altijd die onzekerheid… Slaat deze kuur aan? Is de kanker weg?

Nadja Hüpscher is een sterke vrouw en lieve moeder, maar soms is ze er ook klaar mee. Ook hier is ze eerlijk over. Dat ze wel eens boos is op Benjamin en Rein, dat ze soms haar geduld verliest. Of dat ze in tranen op haar werk zit. Deze eerlijkheid geeft dit boek een rauw en persoonlijk randje. Het wordt nergens mooier gemaakt dan het is, het is puur en keiharde realiteit. ‘Geluk is met K’ is een intiem en rauw verhaal!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: