6 februari 2023

Gevaarlijk water van Marte Jongbloed

gevaarlijk water cover

Ik ben zeer onder de indruk van deze historische jeugdroman! Marte Jongbloed heeft een toegankelijk verhaal geschreven over de watersnoodramp.

In 1953 stormt het erg hard op 31 januari. Maarten is twaalf jaar en hij weet dat het wel vaker stormt. Maar zo extreem als nu heeft hij nog nooit meegemaakt. De storm gaat zo tekeer dat de dijken die nacht breken en alles volstroomt met water. Met zijn ouders en zusje vlucht hij naar zolder.

Zeer indrukwekkend

Het water stijgt steeds sneller en hoger. Op zolder kunnen ze geen kant meer op. Maar dan komt er een bootje voorbij en er is net genoeg plek voor Maarten. Hij belooft dat hij terug zal komen met een lege boot om zijn ouders en zijn zusje Janna te redden. Dan pas ziet Maarten hoe groot de ramp is. Alles drijft voorbij, niet alleen planken en andere spullen, maar ook dode mensen en dieren!

Op toegankelijke, maar ook indringende wijze omschrijft Marte Jongbloed wat er die nacht gebeurde tijdens de watersnoodramp in 1953. Maar ze deelt ook uitgebreid over wat er daarna gebeurd is. Zo werden getroffen gezinnen ondergebracht bij gastgezinnen in Brabant en ondertussen werd Zeeland opnieuw opgebouwd. Alles maak je mee vanuit het oogpunt van Maarten. Een slimme jongen die graag schrijft.

Overal aandacht voor

Wat me opvalt is dat Marte Jongbloed aandacht heeft voor alles in dit boek. Niet alleen voor de geschiedenis, maar ook voor de ontwikkeling van de personages. Maarten neemt een zorgzame rol op zich na de nacht van de ramp, hij neemt verantwoording en komt zijn belofte na. Arie, een pestkop veranderde door de gebeurtenissen in een gevoelige jongen. Ook leert de auteur ons dat we niet zomaar aannames moeten doen. Zo is bijvoorbeeld de vrouw van het gastgezin erg nieuwsgierig, maar ze bedoelde dat niet in kwade zin. Ook voor deze mensen was het een unieke situatie. Niets is zwart-wit en dat benadrukt Marte Jongbloed in dit verhaal.

De auteur maakt de lezer ook nieuwsgierig door er een spannend element aan toe te voegen, namelijk een koffertje met waardevolle inhoud dat door Maarten en Arie wordt gevonden. Van wie is het en zullen ze ooit de eigenaar terugvinden? Maarten en Arie ontdekken ook dat mensen niet altijd eerlijk zijn. Daarnaast is er ook ruimte voor geluk en nieuwe kansen.

De watersnoodramp en de gevolgen daarvan zijn beladen thema’s, maar dat wordt allemaal gedoseerd gebracht. ‘Gevaarlijk water’ is een boeiend en aangrijpend verhaal, geschikt voor jong en oud.