5 februari 2023

De week van Leesdame, leesweek 4 & 5

leesweek vier en vijf

Het werd weer eens tijd om bij te kletsen! De afgelopen twee weken maakte ik het een en ander mee op leesgebied én ik won een leuke prijs!

Ik zat in week vier nog vol in de non fictie, maar maakte ook de overstap naar een literaire roman. Daarnaast bekeek en las ik verschillende versies van het prentenboek Rupsje Nooitgenoeg. Het was gruwelijk koud in die week, vooral op woensdag 25 januari, brrr! Week vijf draaide om spanning, veel spanning!

Beroepen-boeken

Je ziet ze steeds vaker: boeken over specifieke beroepen. Bijvoorbeeld over een verloskundige of doktersassistente. Laatst las ik het tweede boek van apothekersassistente Ellen Kruize Kok: Verhalen uit de apotheek. Ik bleef in dit genre hangen en las vervolgens bij de kapper het boek van spoedeisende hulp arts Heleen Lameijer. Ik vind het gewoon heel interessant om mee te mogen kijken achter de schermen bij bepaalde sectoren en om antwoord te krijgen op vragen die ik had over bepaalde beroepen. Ik ben er voorlopig ook nog niet mee klaar, want binnenkort krijg ik het recensie-exemplaar van het derde boek van Eveline Groen over haar werk als doktersassistent.

Maar na alle non fictie kreeg ik toch ook weer honger naar fictie! Ik las eindelijk De droomfabriek van Gerwin van der Werf, een literaire roman die zich grotendeels afspeelt op een vmbo-school in een achterstandswijk. De leeservaring staat al op mijn blog. En toen kwam er een lading spanning op mijn pad!

Het wordt even spannend

In week vijf kreeg ik een mailtje dat ik ook dit jaar weer mag jureren voor de Hebban thrillerprijs! Twee dagen later ontving ik vier thrillers van de longlist die ik mag jureren. In maart vertel ik jullie pas welke dat zijn, dus ja, nu geef ik jullie ook een beetje spanning mee haha. Daarnaast ontving ik twee recensie-exemplaren, waarover ik wel mag schrijven. Ik werd gevraagd door uitgeverij Vrijdag of ik ‘Kwaad bloed’ van Tine Bergen wou lezen en ik ontving van De Crime Compagnie het nieuwste boek van Eva Nagelkerke: ‘Niet mijn droom’. Het wordt dus even spannend lezen de komende tijd en ik heb er zin in!

Op Hebban zochten ze leestips van gedichtenbundels. Met mijn tip (Reistijd, bedtijd, ijstijd) won ik een boekenbon van 30 euro. Totaal verrast opende ik mijn mail. Wow, dat had ik niet verwacht. Ik heb er drie mooie ebooks voor uitgezocht. ‘Rood is ja’ van Sara Kroos. Het debuut ‘We hebben het over je gehad’ van Stéphanie Hoogenberk en het indrukwekkende ‘Gevaarlijk water’ van Marte Jongbloed over de watersnoodramp in 1953. Dit boek heb ik al uit en ik vond het prachtig!

Ik kan wel zeggen dat mijn leesjaar nu écht begonnen is!