14 augustus 2023

Het chalet van Sarah Goodwin

Van Sarah Goodwin las ik vorig jaar ‘Gestrand‘, dat was een prettige weglees-thriller. Ik was dan ook nieuwsgierig toen ik ‘Het chalet’ voorbij zag komen.

Mila en haar man Ethan zijn in sneeuwrijk berggebied op weg naar de bruiloft van Mila’s zus. Maar dan valt op een verlaten weg hun auto stil. Ze hebben met hun telefoon geen bereik, dus besluiten ze terug te lopen naar een afslag. Ze vinden een aantal verlaten chalets en vanwege de kou en de nacht die invalt besluiten ze daar te overnachten.

Ver van de bewoonde wereld

Als Mila de volgende ochtend wakker wordt, ontdekt ze dat Ethan spoorloos verdwenen is. Ook doet ze zelf in het verlaten gebied mysterieuze ontdekkingen. Mila is een stresskipje en is obsessief bezig met de bruiloft van haar zus Jess. Dat heeft een reden! In flashbacks krijg je een kijkje in het verleden van deze twee zussen. Dit zorgde ervoor dat ik in het begin weinig sympathie had voor Mila maar dat draaide gelukkig snel bij. Mila moet het alleen zien te redden in een geïsoleerd gebied tijdens een hevige sneeuwstorm en daar trok ze mij in mee.

In korte zinnen en behapbare hoofdstukken loodst Sarah Goodwin mij door het verhaal. Ze weet de vaart erin te houden en een levendige sfeer te creëren. Het verhaal komt pas echt op gang nadat Mila ontdekt dat Ethan weg is. Dan wordt het voor de lezer ook mysterieus. Daarbij wordt het al snel duidelijk dat Mila iets achterhoudt. Het verhaal neemt verschillende wendingen, hierdoor wordt het verblijf in het verlaten gebied niet eentonig. Op de tweede helft neemt een verhaal echter een totaal andere wending en op dat moment vielen voor mij alle puzzelstukjes op de juiste plaats.

Boeiend, maar ook voorspelbaar

Je weet dat er een hoop speelt in het leven van Mila, dit zorgt voor onderhuidse spanning. Voornamelijk de flashbacks geven de lezer een ongemakkelijk gevoel mee. Daarnaast leefde ik erg met haar mee in de eerste helft. Hoewel dat boeiend was, begon de spanning op 2/3 van het verhaal in te zakken. Later komt dit wel weer terug, maar de doorgewinterde thrillerlezer zal echter op dat punt ook door hebben hoe de vork in de steel zit. De clou was voor mij dan ook geen verassing.

Ondanks die voorspelbaarheid was ‘Het chalet’ wel prettig en ontspannend om te lezen.