Ik wens je het onmogelijke van Roos Schlikker

Ik wens je het onmogelijke cover‘Ik wens je het onmogelijke’ is een reconstructie-verhaal van een gebeurtenis uit 2001.

Edwin en Karin krijgen dochter Bente, maar al snel na de geboorte komen ze erachter dat Bente niet gezond is. Ze heeft Epidermolysis Bullosa. Oftewel: blarenziekte. Dit houdt in dat Bente constant onder de blaren en open wonden zit. Daardoor heeft ze constant hevige pijn en jeuk. Constant zit Bente ingezwachteld en zelfs bij het verwisselen van het verband ligt de huid weer open. De ouders zijn het al snel met elkaar eens: dit leven willen ze niet voor Bente…

Euthanasie bij een baby
Karin en Edwin willen dat het leven voor het dochter beëindigd wordt. Helaas mag dit niet. Een pasgeboren baby is wilsonbekwaam, dus als een arts hieraan meewerkt, is het moord. Toch proberen de ouders een mogelijkheid te vinden om een eind aan het lijden van Bente te maken.

De artsen en Els van Stichting Dilemma begrijpen de ouders goed en voeren ook gesprekken met elkaar en de overheid. Maar het blijft een ethisch dilemma, een taboe… Euthanasie bij een baby mag niet. De ouders staan machteloos en kijken toe hoe hun dochter Bente constant pijn heeft en onder de morfine zit.

And super girls don’t cry
Het is een nummer wat Edwin draait in de kelder. Bente huilt vaak. Van de pijn, vanwege harde geluiden. Soms heeft Bente ook een goede dag. Dan heeft ze levendige ogen. Op zo’n moment komt er altijd iemand over de vloer die dan meteen zegt dat het allemaal wel meevalt en Bente er juist goed uitziet. Enorm frustrerend voor de ouders.

Toch vind ik de ouders niet altijd even sympathiek. Ik vind ze soms zelfs ietwat neerbuigend en onoprecht naar vrienden en collega’s toe. Even later begrijp ik ze toch weer wel. Maar dan meteen daarna weer denk ik weer: wees wat oprechter naar je vrienden toe. Hoe kun je verlangen dat ze je begrijpen als je zelf niet helemaal eerlijk bent? Maar ik begrijp ook heel goed dat deze situatie voor een buitenstaander niet te bevatten is.

Respect
Roos Schlikker heeft een bestaande gebeurtenis omschreven in een meeslepend verhaal. Ook de artsen en Els van Stichting Dilemma komen aan het woord. Het biedt het verhaal meerdere perspectieven, waardoor je ook de gedachtegang van de arts beter begrijpt.

Ik heb respect voor de keuze van de ouders, maar soms dacht ik ook: geef het een kans, er is altijd hoop, doe niet zo afstandelijk! Maar als ik dan de stukken las waarin Bente krijsend in haar bedje ligt vanwege de bloedblaren in haar mond na het krijgen van een flesje, dan begreep ik hun keuze weer heel goed. Het blijft lastig, maar dit verhaal heeft me hoe dan ook erg geraakt en me veel denkstof gegeven!


Reageer op: Ik wens je het onmogelijke van Roos Schlikker

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten